Keresés
Close this search box.

A hirtelen szívhalál megelőzhető!

//

Időről időre megrázza a közvéleményt egy-egy sportoló hirtelen szívhalála. Fontos tudnunk, hogy ezek nem „sorsszerű” események, mindig áll mögöttük olyan betegség, mely korábban esetleg csak enyhe tünetet okozott, vagy teljes panaszmentesség mellett „néma”, de kockázattal járó kórképből alakult ki. Tévedés tehát azt állítani, hogy nem előzhetjük meg.

A szív feladata, hogy a szervezet többi részébe eljuttassa a vért, ezzel biztosítva a sejtek működéséhez a tápanyagokat és oxigént. E funkció legkisebb zavara is súlyos következményekkel járhat. Az ún. hirtelen szívhalálnál leáll a szív pumpaműködése, a vérkeringés hirtelen leállása pedig azonnali eszméletvesztéshez vezet. Ilyen esetekben az egyetlen lehetséges segítség a mielőbbi újraélesztés, melynek sikere a kiváltó ok mellett elsősorban az azt végzők szakmai felkészültségétől függ.

A hirtelen szívhalál több lehetséges kórfolyamat legsúlyosabb szövődménye. Számtalan veleszületett vagy szerzett szívbetegség végződhet a keringés hirtelen leállásával akár ritmuszavar, akár szívleállás eredményeként.

Egy mindenre kiterjedő, alapos szűrővizsgálat során az általános kivizsgálás mellett az anatómiai eltérések felderítése szívultrahang vizsgálattal történik. Veleszületett vagy szerzett vezetési zavarok, ritmuszavarok, elektrofiziológiai eltérések feltérképezése céljából nyugalmi és terheléses EKG készül. Sportolóknak különösen érdemes komolyan venni a kardiológiai kivizsgálást, mivel az általános sportorvosi gyakorlatban számos eltérés rejtve maradhat.

A nyugalmi EKG eredményei alapján a szívfal vastagságára csak következtetni lehet, a billentyűk, nagy erek működésére szinte semmilyen támpontot nem ad. Ugyanígy alkalmatlan a terhelést követő levezetési szakban fellépő ingerületvezetési zavarok kimutatására. A terheléses EKG és a szívultrahang vizsgálat képes teljes képet adni a tényleges kardiológiai állapotról, csak ezek birtokában zárhatunk ki minden olyan szív- és érrendszeri elváltozást, ami az életet veszélyeztetné. Az állapot ismeretében, időben megtehető minden szükséges óvintézkedés a hirtelen szívhalál megelőzésére.

Idejében felfedezve az eltérések gyógyíthatók, vagy gyógyszeresen, esetleg műtétileg kezelhetők. Szükség esetén életvédő műszerek beültetésével (pacemaker, defibrillátor) szívleállás esetén az azonnali újraélesztés műszeres feltétele megteremthető. Ilyenkor a műszerek vagy maguk veszik át a leálló szív működtetését, vagy a halálos ritmuszavart, vezetési zavart pillanatok alatt, a beteg számára sokszor észrevétlenül megszüntetik, ezzel a beteg életben maradási esélyeit hatványozottan megnövelik.

Dr. Marton Anna
kardiológus, diabetológus főorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!