Keresés
Close this search box.

Apa egészsége is fontos!

//

Kutatások bizonyítják, hogy a fogantatás sikere és a gyermek egészsége szempontjából nemcsak az anya, hanem az apa étrendje és életmódja is meghatározó. Mit tehetünk ennek biztosítása érdekében?

Régóta tudjuk, hogy a születési rendellenességek és a vetélések megakadályozása érdekében az anyának növelnie kell a folsavbevitelt már a várandósság előtt is. Újabb kutatásokból kiderült, hogy az apai folsavhiány ugyancsak növeli a magzat születési rendellenességeinek kockázatát. Folsav természetes formában a leveles zöldségekben, avokádóban, hüvelyesekben és a gyümölcsökben található.

A spermiumok minőségének javítása érdekében már a fogantatás előtt 3 hónappal javasolt minimalizálni a gyógyszerszedést, felhagyni a dohányzással, ami átlagosan 13-17%-kal csökkenti a hímivarsejtek számát és a minőségüket is rontja. Ugyanez vonatkozik a drog- és alkoholfogyasztásra.

A túlsúly csökkenti a tesztoszteron hormon termelését, ami befolyásolja a hímivarsejtek mennyiségét. A testmozgás viszont fokozza a tesztoszterontermelést, de ne vigyük túlzásba, mivel például a maratoni futás és a hosszabb biciklizés már negatívan hat e téren.

A spermiumokat többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag plazmamembrán védi. Ennek megőrzését segíti az antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend. A hímivarsejtek életképessége szempontjából különösen fontosak az A-, C-, E- és B12-vitaminok, az ásványi anyagok közül pedig a folsav mellett a cink kiemelt fontosságú. A vitaminokból a napi ajánlott mennyiséget kell elérni. Egy kutatás szerint a megfelelő folsav- és cinkbevitel akár 70%-kal is növelheti az egészséges spermiumok számát. A szelén antioxidáns tulajdonsága mellett előnyösen befolyásolja a spermiumok mozgékonyságát is. Fogyasszunk sok halat annak omega-3 zsírsavtartalma miatt, szintén növeli a spermiumszámot a likopin, mely például a paradicsomban, répában és görögdinnyében található.

A kor előre haladtával, elsősorban nem a spermiumok mennyisége csökken, hanem a minőségük romlik. A genetikailag károsodott hímivarsejtek számának növekedése miatt pedig, egyes betegségek kockázata is nagyobb az idősebb, 50 év feletti apák gyermekeinél. Ilyen rendellenesség többek között az autizmus spektrumzavar, a skizofrénia, a bipoláris rendellenességek, valamint a Down-kór.

A hímivarsejtek minőségének romlása azonban az előbb felsorolt vitaminok és ásványi anyagok megfelelő bevitelével ellensúlyozható. A Berkeley Egyetem kutatói 20 és 80 év közötti, 44 év átlagéletkorú férfiak vizsgálata alapján megállapították, hogy megfelelő E- és C-vitaminbevitel, valamint folsav- és cinkpótlás az idősebb férfiaknak is segít „visszafordítani az időt”. Ha egy idősebb férfi legalább a napi ajánlásoknak megfelelő mennyiséget fogyaszt a felsorolt tápanyagokból, DNS-hibás hímivarsejtjeinek aránya nem nagyobb, mint a fiatal férfiak esetében.

Az elmúlt évtizedekben általánossá vált rohanó életstílus miatt bebizonyosodott, hogy egyes vitaminokra a férfiaknak más miatt is szükségük lehet. Egyre gyakoribb az erősebb nem tagjai között a stressz, a fáradékonyság, a kimerültség, melyek együttesen a szellemi-fizikai teljesítőképességet és a szexuális életet is negatívan befolyásolják. Ez egy ördögi kör kialakulásához vezethet, mivel a folyamatosan növekvő stressz miatt csökken a fizikai-szellemi teljesítmény és a potencia, ami újabb stresszt eredményez.

Rendkívül fontos, hogy időben mérsékeljük életmódunk egészségromboló hatását reálisan kivitelezhető változásokkal, melyek részét képezi a reform-táplálkozás és a szükséges étrend-kiegészítők kiválasztása.

Forrás: ParaMedica Magazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!