Keresés
Close this search box.

Az immunrendszer erősítése, egészségünk megőrzése

//

A helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életvitel, a sok stressz és a civilizációs ártalmak egész éven át gyengítik immunrendszerünket. Így, késő ősszel és a tél folyamán még nagyobb szüksége van a szervezetünknek a támogatásra. Hadd ismertessek meg Önökkel néhány kevésbé ismert, de annál hatékonyabb módszert a szervezet ellenálló képeségének növelésére.

Az immunrendszer erősítése, egészségünk megőrzése

Az utóbbi időben egyre többet hallunk a gombák gyógyító erejéről. A gombák elsősorban a hajszálvékony fonalaikban található anyagoknak, a béta-glükánoknak (poliszacharidok) köszönhetik különleges immunerősítő képességüket. Sok más anyaghoz hasonlóan a gyógygombákban található béta-glükánok is túlontúl nagyok ahhoz, hogy átjussanak a gyomor- és bélrendszer nyálkahártyájának miniatűr résein, így természetes állapotukban kevésbé képesek felszívódni.

A Tokyo Egyetem tudósainak sikerült a molekuláris tömeg által okozott korlátot leküzdeni. Kifejlesztettek egy speciális fermentációs eljárást, melynek következtében lényegesen csökkenteni tudták a molekula méretét, így drámaian megnőtt annak felszívódó képessége és a hatékonysága. A szinte csak alfaglükánokból álló anyagot AHCC-nek (Active Hexose Correlated Compound) nevezték el.

Az AHCC azáltal, hogy a dendrikus sejtek számát stimulálja, aktiválja az immunitást. A dendrikus sejtek elkülönítik és elszállítják az antigéneket (a betegséget okozó fehérjéket) a nyirokszervekbe, és beindítják az immunválaszt. A B- és a T-limfociták az immunitás mediátorai is a dendrikus sejtek kontrollja alatt állnak. A vizsgálatok szerint az AHCC a dendrikus sejtek számát számottevően megnövelte. Az AHCC nem minősül gyógyszernek, azonban tudományos kutatások sora támasztja alá kedvező hatását influenza, herpesz, HPV, Epstein-Barr és más vírusfertőzések kezelése során. Hatékonyan regenerálja a májat, enyhíti a kemoterápia mellékhatásait, erősíti az érrendszert, sikerrel alkalmazható cukorbetegek kiegészítő kezelésére.

Az egyes gombafajokon túl a szintén ősidők óta velünk élő más növények és állatok ellenálló képessége a mai napig döbbenetbe ejti a tudósokat. A belőlük nyert hatóanyagokat az egyes népek régóta, saját hagyományaik szerint használják. A skandináv és a távolkeleti országokban széles körben alkalmazzák az emésztő- és légzőrendszer betegségei esetében, illetve legyengült állapotokban, valamint sebek és bőrbetegségek kezelésére a tengeri állatokból nyert olajat. Ókínai könyvekben is találtak olyan recepteket, melyek fő alkotó eleme ez. Japánban a szamuráj harcosok rendszeresen fogyasztották, mert vallották, hogy növeli erejüket, szívósságukat, aktivitásukat és a „hosszú élet elixírjének” tekintették. A felsőbb osztálybeli férfiak öregedés elleni és potencianövelő szerként is alkalmazták.

A másik összetevő, a squalen fogyasztása összefüggést mutat egyes betegségek előfordulási gyakoriságával. Amerikai adatok szerint az amerikai lakosság napi squalen bevitele 30 mg körül mozog, ezzel szemben a jóval több halat és tengeri terméket fogasztó olasz és görög lakosság körében eléri a 200-400 mg-ot (itt jelentősen alacsonyabb is a mell-, a vastagbél- és a hasnyálmirigyrák előfordulása). A squalen antibakteriális hatása egyes antibiotikumokhoz hasonlatos, így sikerrel alkalmazható többféle fertőzés esetén.

A szokásos téli betegségek elkerülése érdekében mindenképp érdemes a következő hónapokban odafigyelnünk arra, hogy mit eszünk és mit iszunk. A tél folyamán nehezebben pótoljuk az egyes vitaminokat és ásványi anyagokat, ilyen esetekben érdemes külső segítséget igénybe venni.

Dr. Tihanyi István
gyermekgyógyász szakorvos, természetgyógyász
+36-20-934-9299
1143 Bp., Hungária krt. 70.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!