Keresés
Close this search box.

Ayurvédikus megoldások 21. századi problémákra

//

Számos statisztika szerint az egészségkárosító tényezők között – főként az ún. „fejlett” országokban – vezető helyet foglal el a stressz. Milyen módszereket ajánl az ayurvéda évezredes bölcsessége a stressz kezelésére és szervezetünk egészséges egyensúlyának helyreállítására?

Ayurvédikus megoldások 21. századi problémákra

Mi a stressz?

Az ayurvéda, India évezredes gyógytudománya, az emberi lényt a test, elme és lélek összetett egységeként vizsgálja. Az élőlény folyamatos kapcsolatban és kölcsönhatásban van a környezetével, lényének minden szintjén. E kölcsönhatás során számos olyan befolyás éri, amelyeket a modern tudomány stresszoroknak hív. E hatások közös jellemzője az, hogy felborítják a szervezet egészséges egyensúlyát.

A stresszorok lehetnek külső és belső tényezők is. Külső tényezők például a munkahelyi nyomás, pénzügyi nehézségek, kényelmetlen otthon, diszharmonikus családi kapcsolatok vagy zavaró rokonok. A belső tényezők között szerepelhet az alváshiány, rossz táplálkozás, alacsony önértékelés vagy a pesszimista látásmód. Ha az ember nem képes megfelelően kezelni ezeket a hatásokat, a stressz összeadódik és olyan betegségek kiváltója lehet, mint az alvászavarok, krónikus fáradtság, magas vérnyomás, cukorbetegség, aggodalom, depresszió, kilátástalanság és más negatív mentális állapotok.

Harcban a stresszel

A szervezet ösztönösen próbál védekezni a stressz ellen, de ha a stresszorok mértéke meghaladja azt, amivel az esetleg amúgy is zavarokkal küszködő szervezet szembe tud szállni, akkor a fentebb felsorolt pszichés és szomatikus betegségek egész sora vár ránk.

Érdemes tehát áttekintenünk a megoldásokat, amelyeket az ayurvéda kínál a stressz csökkentésére.

Az indiai gyógynövények közül az ashwagandha (Withania somnifera), a brahmi (Bacopa monnieri), a gotu kola (Centelle asiatica) és a jatamansi (Nardostachys jatamansi) a legismetrebb stresszcsökkentők. Az alvászavarok esetén a tagara (Valeriana wallichi) is hasznos lehet.

A meditáció és a jóga természetesen vezető stresszoldó módszer. A jógában különösen az eke-pozíció, a légzőgyakorlatok, valamint a savászanában (hullapózban) végzett relaxáció ajánlható.

Az ayurvédikus masszázs kifejezetten kedvező hatású, mivel nyugtatja az idegrendszert és az azt irányító váta (levegő) elemet. A siródhara kezelés során a páciens homlokára vékony sugárban meleg szezámolajat csurgatnak, ami szintén kiválóan relaxálja a központi idegrendszert.

Az ayurvéda kiterjedt méregtelenítési terápiái is hasznosak a stressz kiküszöbölésében. További hasznos tanácsok:

● Kommunikálj! A stressz gyakran akkor gyülemlik fel, amikor nem beszélünk róla (még saját magunknak sem). Ilyenkor a probléma egyre mélyebbre megy, és megmérgezi a pszichénket. Keressünk valakit, akiben megbízhatunk, vagy írjunk naplót! Menjünk el egy jógacsoportba, és keressünk olyanokat, akik hasonló helyzetben vannak!

● Készíts feladatlistát! A nagyobb feladatokat bontsd le kisebbekre, és mindig pipáld ki, ha valamit megcsináltál! Az elhúzódó feladatok mindig zavarják a gondolatainkat, így rendszeresen ki kell takarítani a feladatlistát, hogy végre fellélegezhessünk!

● Fordulj a természethez! A gyógynövények mellett a relaxáló illatoknak (levendula, jázmin, kamilla) és a nyugtató gyógyteáknak is találjunk helyet a hétköznapjainkban! Kávé helyett kezdjük a napot friss gyümölcslével vagy gyümölccsel! Az előre elkészített mirelit és finomított élelmiszerek helyett válasszuk a teljes gabonát, csírákat, friss zöldségeket és gyümölcsöket! A pácolt, tartósított és érlelt élelmiszerek helyett válasszuk a friss házi sajtot és a bioélemiszereket!

● Pihenj és alkoss! Feküdjünk le 10 óra előtt, és találjunk szabadidőt álmaink megvalósítására! Tanuljunk meg gyakrabban nemet mondani!

Gauranga Das (Szücs Gábor)
jógaoktató
atmacenter.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!