Keresés
Close this search box.

Tökmag: több mint testőr

//

Nem csak nyáron, ősszel is bőkezűen bánik velünk a természet! Gondoljunk csak a kökényre, csipkebogyóra, csonthéjasokra vagy – kicsit férfiasabb vizekre evezve – a szőlőre vagy a tökfélékre. Hogy ez utóbbiaknak mi köze a férfiakhoz, hamarosan kiderül.

A szőlővel való kapcsolódás egyértelműbb, bár a borász szakma már egy ideje nem csak a férfiak privilégiuma, 2022-ben például 5 hölgy iratkozott fel a legjobb magyar borászok 50-es listájára.

A tökfélék családja viszont még a szőlőfajtáknál is nagyobb változatosságot mutat. Ha a családba tartozó cukkinivel, patiszonnal, uborka- és dinnyefélékkel nem is számolunk, csak a tök utónévre keresztelt fajtákkal, akkor is hihetetlen a forma- és színgazdagság, hiszen a lopótöktől kezdve, a halloween tökön át a rücskös dísztökig minden ide tartozik, bár nem mind asztalra való, ehető fajta.

Ami viszont oda kerül az 1800 hektáros hazai termőterületről, az rendszerint a sütőben vagy tökfőzelékként végzi.

Ám aki a konyhában kreatív, az receptek tömkelegéből válogathat az interneten, és meglepődve tapasztalja, hogy a zsenge tök nyersen és akár a héjával, virágával együtt is fogyasztható.

A főzőtök tápanyagtartalmát azonban messze felülmúlja a sütőtöké, mely a rostok és ásványi anyagok mellett rengeteg vitamint és antioxidánst tartalmaz, bár ezeket kissé megtépázza a hosszú sütési idő.

Ám van olyan része a termésnek, amiből veszteség nélkül kinyerhetjük az értékes tápanyagokat, melyek ráadásul koncentrált formában vannak jelen. Ez pedig nem más, mint a tök magja, aminek fogyasztása férfiak számára különösen ajánlott a prosztataproblémák megelőzésére. Csakhogy ezt sem ajánlott pörkölni, mert akkor csökken a tápanyagtartalom.

Tökéletes megoldás a problémára a hidegen sajtolás, mely teljesen vegyszer- és hőkezelésmentes eljárás – nem összetévesztendő a stájer, azaz meleg sajtolással, ahol az íz kedvéért enyhén megpirítják a magot.

A pörköletlen magból hidegen sajtolt tökmagolaj színe sötétzöld (nap felé fordítva bordó), íze enyhébb, „nyersebb”, ám tápanyagtartalma verhetetlen. Gazdag esszenciális zsírsavakban, E-vitaminban és antioxidánsokban, így felvértezi szervezetünket többek között a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.

A férfiak prosztatamegnagyobbodás és vizelési rendellenességek esetén – illetve azok megelőzésére –, a hölgyek felfázásos tüneteik enyhítésére, sőt akár bőrápolásra is használhatják az olajat, illetve az ülepítésével keletkező tökmagolajiszapot.

Aki ragaszkodik a pörkölt magból sajtolt olaj kellemesen füstös ízéhez – mely remekül érvényesül a salátákon, friss kenyéren, krémlevesekben –, de a jótékony hatásokról sem szeretne lemondani, az kombinálhatja a kétféle változatot: reggel a hidegen sajtoltból eszik egy kiskanállal, étkezéskor viszont a pörkölt magból sajtolt változatot használja.

Eleink nem dobtak ki semmit a konyhában, főleg az ínséges időkben. Ez a „zero waste” szemlélet ma már az élelmiszeriparban is megjelenik: az alapanyag minden részét és a gyártás valamennyi melléktermékét hasznosítják. Ami a mechanikai préselés után megmarad a tökmagból, abból lisztet őrölnek. A különleges, élénkzöld színű, kimagasló fehérjetartalmú tökmagliszt gluténmentessége és tápértékadatai alapján egészségtudatos választás. Kiválóan alkalmas péksütemények színezésére, de nyersen, joghurtba, turmixba, zabkásába keverve is bátran fogyasztható.

Sportolók számára különösen ajánlott, hiszen vegán fehérjetartalmát egyedül csak a borsó képes túlszárnyalni.

Az olajsajtolás másik áldásos és igencsak ínycsiklandozó mellékterméke az olaj alján leülepedő sűrű krém, melyből kevés túróval, vajkrémmel, hagymával, zöldfűszerekkel és némi fantáziával isteni szendvicskrém keverhető, de sós péksütemények és hústöltelékek alapanyagául is szolgálhat.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!