Keresés
Close this search box.

Újdonság a légúti allergiás betegségek megelőzésében, kezelésében

//

Az allergiás légúti betegségek sok ember életét keserítik meg. Gyakoriságuk – egyes becslések szerint – a jövőben akár a lakosság felét is elérheti. Kezelésük sokáig megoldatlan volt. Mára már nem csak a tartós kezelés, de a sürgősségi ellátás, a kiegészítő kezelés és a megelőzés céljára is jó készítményekkel rendelkezünk. Hatékonyságuk korlátai, vagy lehetséges mellékhatásaik azonban behatárolják felhasználhatóságukat, s ez a kutatókat újabb megoldások kifejlesztésére serkenti.

Újdonság a légúti allergiás betegségek megelőzésében, kezelésében

Közismert, hogy a panaszokat a levegőben szálló allergének (pollenek, házipor-atkák, állatszőr stb.) váltják ki. Általában a kötőhártyán is megjelennek, erős könnyezést, viszketést, a szemhéjak gyulladását váltva ki. Az orrnyálkahártyán pedig erős, vízszerű váladékozást, az orr eldugulását, a légzés akadályozottságát okozzák. Az alsó légutak allergiás reakciója ritkább, típusos példája az asztma allergiás változata.

Bár az antihisztaminok az egész szervezetben csökkentik a gyulladásos sejtek aktiválhatóságát, mellékhatásaik miatt azonban egyre népszerűbbé válik a helyileg alkalmazott kezelés. Alattomos mellékhatásuk, az aluszékonyság, autóvezetők számára komoly veszélyforrás lehet. Nem álmosító modern (és drága) változatok is léteznek már. Az orrfolyást is csökkentik, ami azért fontos, mert az egyszerű nátha esetén jól bevált ún. dekongesztáns orrcseppek rövid pozitív hatása után, az orrfolyás még erőteljesebben tér vissza allergiás folyamat esetén.

A glükokortikoidok nagy hatású szerek, melyek rövidtávon szinte mellékhatás nélkül használhatók. Tartós használatuk kerülendő, ám sokszor elkerülhetetlen, pedig többféle károsító hatásuk van, és bizonyos hozzászokás is kialakulhat.

A kromoglikát készítmények megjelenése (belélegzett por és spray formában) jelentős változást hozott, azonban ezek elsősorban a megelőzést szolgálják.

Hazánkban újdonságnak számít az eddigiektől teljesen eltérő módszer: az extrém finom cellulóz por belélegezve vékony filmet alkot, melybe a levegő allergénjei beleragadnak, nem érintkeznek közvetlenül a nyálkahártyával, és nem is jutnak mélyebbre a légutakban, így nem indul be az allergiás reakció. Mivel a cellulóz por önmaga semmilyen élettani vagy gyógyszertani aktivitással nem rendelkezik, így nincs mellékhatása, és más terápiát sem zavar. Tartós használata – a klinikai vizsgálatok szerint – a betegek közel 80%-a számára megoldást hozhat.

Dr. Kiss András
gyermekgyógyász szakorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!