Keresés
Close this search box.

A megtévesztő gyomorsavhiány

//

Vannak olyan betegségek, melyek tünetei gyakran összetéveszthetők egy másik betegséggel, így előfordulhat, hogy a pácienseket téves diagnózis alapján kezelik. Korunk egyik legmegtévesztőbb betegsége a gyomorsav hiány, amely komoly, lavinaszerű egészségügyi problémákhoz vezethet.

A megtévesztő gyomorsavhiány

A statisztikák szerint, minden második, harmadik embernek van valamilyen emésztőszervi problémája. Erre kap a páciens valamilyen gyógyszert, ami nagyrészt nem az okot szünteti meg, hanem a tünetet nyomja el, így hosszú évek alatt súlyosbodhat a helyzet. A Journal of the American Medical Associacion (JAMA) publikációja szerint, a savlekötő gyógyszerek eredményeként, a megcsappant gyomorsavnak tudható be az antibiotikum rezisztens Clostridium Difficile elterjedése a szervezetben, melynek a toxinja súlyos bélgyulladást és már-már kezelhetetlen hasmenést okoz. A felmérések szerint, a népesség több, mint 50%-a gyomorsav hiányban szenved, a gyomor-bél rendszeri betegségek járványszerűen terjednek.

A legtöbb gyomorsavhiányos embert – puszta tünetek alapján – úgy kezelik, mintha túl sok gyomorsavat termelne. A legtökéletesebb diagnosztizálási módszer a rádió telemetrikus Heidelberg kapszula, és a székletminta vizsgálat, tenyészet. Helytelen pusztán a megtévesztő tünetek alapján gyógyszert felírni.

A gyomorsav elégséges mennyiségétől és töménységétől (pH = 0,9-1,5) függ a gyomor és a nyelőcső találkozásánál levő gyomorszáj működése, megfelelő zárása. Ha kevés a gyomorsav, vagy nem elég tömény, ez a gyűrűszerű záróizom elernyed, visszabugyog a nyelőcsőbe a gyomorsav, ami nem elégséges a jó emésztéshez, de még mindig elég tömény ahhoz, hogy felmarja a nyelőcső nyálkahártyáját, amely nem kondicionált ilyen savas környezetre. Ilyenkor diagnosztizálják a refluxot, de tévesen a túl sok savnak tulajdonítják. Savlekötő és protonpumpa gátló gyógyszereket írnak fel, ami ideiglenesen elnyomja az égető tünetet a nyelőcső alsó szakaszán, de még tovább csökkenti a gyomor savasságát, ami szép lassan visszafordíthatatlan hiánybetegségekhez vezethet.

A kellő mennyiségű sósav (gyomorsav) és enzimek jelenlétében a gyomor tárolja, összekeveri, és megkezdi a táplálékok emésztését. Fontos tudni, hogy sósavtartalma a tápanyagokkal bejutó mikroorganizmusok nagy részét is elpusztítja, így védelmet nyújt a parazitákkal, baktériumokkal, gombákkal (az oly sok bosszúságot okozó candidával) szemben is.

A gyomorsav megfelelő mennyiségétől és töménységétől függ a jótékony emésztőbaktériumok élettere is. Ha ez nem biztosított, felborul az egyensúly, és a jó emésztőflórát képező lakto- és bifidobaktériumokat elpusztítják a lebontó baktériumok. Ezek olyan toxinokat termelnek, amelyek folyamatosan mérgezik a szervezetet, állandó fáradékonyságot, erőtlenséget, zavaros gondolkodást is okozva, az egyéb betegségek tünetein kívül.

Lehet, hogy tökéletesen táplálkozunk, sok értékes tápanyagot veszünk magunkhoz, de a gyomorsavhiány miatt szervezetünk tulajdonképpen éhezik, mert nem szívódnak fel hasznos és életfontosságú tápanyagok. Ilyenek például az esszenciális aminosavak, vas, kalcium, folsav, B12-vitamin, C-vitamin, cink, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

Ugyanakkor, szintén a gyomorsav hiánynak tudható be a vékonybél felső szakaszában termelt, az epét és a hasnyálmirigyet stimuláló hormonok hiányos kiválasztása is. Ennek eredményeképp, még kevesebb tápanyag tud hasznosulni a szervezetben, és komoly hiánybetegségek alakulhatnak ki.

A megfelelő gyomorsavtermelést természetes, tartósítószer-mentes, laktobakteriális erjesztésű savanyú káposztával, almaecettel, citrom fogyasztásával segíthetjük.

Manapság nagyon divatos a lúgosítás, ám ezt sokan félreértelmezik. Vigyázat, nem a gyomorba kell bejuttatni lúgos kémhatású anyagokat, amelyek semlegesítik a gyomorsavat, hanem magas ásványi anyag és magnézium tartalmú, értékes zöldségeket kell fogyasztani, amiből a szervezet intelligens módon biztosíthatja a vér megfelelő PH-értékét. Ellenkező esetben a csontvázból használja fel a kalciumot az elsavasodás ellensúlyozására. Az elsavasodás tehát, véletlenül sem tévesztendő össze a gyomorsav túltengéssel!

Tihor-Herczeg Kyra
az American Academy of Antiaging Medicine tagja

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!