Keresés
Close this search box.

Ön milyen fejfájástól szenved?

//

Lüktet, nyilall, nyom vagy inkább hasogat a feje? A sokféle fejfájásnak sokféle oka lehet a legegyszerűbbtől a neurológust is elgondolkodtató problémákig. A megoldások ennek megfelelően hosszas kezelés igényelnek vagy pofon egyszerűek. Kezdje mindjárt egy nagy pohár vízzel!

Ön milyen fejfájástól szenved?

A fejfájásnak legtöbbször egyszerű okai vannak: kevés folyadékot ittunk, nem szellőztettük, megerőltettük a szemünket neonfényben vagy a monitor előtt, eleve rossz a szemüvegünk, régóta nem mozdultunk meg, túl alacsony széken ülünk, s ettől a váll- és nyakizmok begörcsöltek. Ha mindezt rendeztük, s a fejfájás tartósan fennáll, érdemes utánajárni az okoknak.

Fejfájást okozhatnak bizonyos ételek is: csokoládé, alkohol, érett sajt, sós lében pácolt, füstölt ételek, édesítő- és tartósítószerek. A koffein egyeseknél fejfájást okoz, másoknak épp attól múlik el.

Visszatérő fejfájás esetén ne várjunk a kivizsgálással. Megkönnyíti az okok felderítését, ha fejfájásnaplót vezetünk, s feljegyezzük a fájdalom jellegét, időtartamát, gyakoriságát.

A fejfájás legfőbb típusai:

Migrén: többnyire féloldali, lüktető fájdalom, de jelentkezhet homlok- és halántéktájékon is. Az erős fény, zaj és szagok fokozhatják, hányinger, szapora szívdobogás is társulhat hozzá. Kiválthatja: időjárás-változás, fényingerek, menstruáció, kevés alvás, stressz és túlhajszoltság stb.

Tenziós fejfájás: egész fejre kiterjedő nyomó-szorító, néha lüktető fájdalom, mely a homlok, halánték vagy tarkó táján erősebb. Kiválthatja: stressz, depresszió, időjárás, alkohol.

Nyaki gerinc okozta fejfájás: féloldali vagy a tarkóra korlátozódik. Kiválthatja: nyakcsigolya-elváltozás, meszesedés, rossz mozdulat, hosszan tartó merev fejtartás.

Cluster – halmozott fejfájásrohamok: főként középkorú férfiaknál, éjszakánként visszatérő, féloldali, szemüreg körüli erős fájdalom. Kiválthatja: stressz, ételek, dohányzás.

Kivizsgálásnál fontos az egészségügyi háttér feltérképezése, mivel a fejfájás hátterében például magas vérnyomás, szervi problémák és egyéb betegségek is állhatnak, így szükség lehet belgyógyászati, szemészeti vagy akár fogászati kontrollra is.

Megoldás ennek megfelelően, lehet pusztán valamilyen életmódbeli változtatás vagy szakorvosi kezelés, melynek sikeréhez természetesen a páciens aktív közreműködése is szükséges.

Dr. Vida Zsuzsanna
neurológus, szomnológus főorvos
oxygenmedial.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!