Keresés
Close this search box.

Cukorfogyasztás a mérlegen

//

Joggal hihetnénk, hogy a mértéktelen cukorfogyasztás egészségügyi következményei mindenki számára teljesen világosak, s emiatt – a cigarettához hasonlóan – a cukros ételek és üdítők fogyasztása is csökken. Sajnos ez tévedés. Mark Twain szavaival élve: „a cukor haláláról szóló beszámolók erősen túloznak.” Ez különösen igaz a cukros üdítőitalokra.

Cukorfogyasztás a mérlegen

Az 1990-es években a cukros-szénsavas üdítők fogyasztása évente kb. 3%-kal nőtt, de 1999-től a növekedés lelassult, majd 2005-től csökkenni kezdett. Úgy tűnt, hogy ezután 11 évig folyamatosan csökkent. Valóban sokan átváltottak ásványvízivásra , de még többen a szénsavas üdítők helyett energia- és sportitalokra, ice teákra, ízesített vizekre és palackozott kávékra tértek át, amelyek mind jócskán tartalmaznak cukrot.

A 2015–2020-as hivatalos amerikai ajánlások szerint az összkalória-bevitel csupán 10%-a legyen a hozzáadott cukor, és külön kiemelik a cukros italok elhagyásának fontosságát. Egy Harvard School of Public Health vizsgálat 2010-ben kimutatta, hogy napi egy adag cukros üdítőital 15%-kal megnöveli a cukorbetegség kockázatát. Hányan isznak naponta 2, 3, 4 vagy több üdítőt?

A cukros italok és snackek több száz üres kalóriát adnak a napi étrendhez. A cukor „üres kalória”, nincs benne vitamin, ásványi anyag, mikroelem, így minél többet fogyasztunk belőle, annál nagyobb a tápanyaghiány kockázata, és annál gyorsabb az elhízás.

Mindenki tudja, hogy a cukor hat a gyerekek viselkedésére. Fogyasztása után „felpörögnek”, hiperaktív tüneteket mutatnak. Felnőttek is felvillanyozódnak tőle, majd jön a vércukorszint leesése után a hirtelen fáradtság.

Nem vitás, hogy a túlzott cukorbevitel mit okoz: lyukas fogakat, a cukorbetegség megnövekedett rizikóját, testsúlygyarapodást, viselkedési problémákat, májkárosodást, szív-érrendszeri, illetve rákkockázatot, idő előtti öregedést.

Vigyázat: ha feldolgozott, előre csomagolt ételeket esznek és gyakran megfordulnak gyorséttermekben, akkor a cukorbevitelük jó részéről nem is tudnak.

Forrás: Jon Barron – Sugar and the Insane World of „Scientific” Studies,

ford. Mezei Elmira, a teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!