Keresés
Close this search box.

Diétázom, mégsem fogyok!

//

Közeledik a fürdőruhaszezon. Egyre sürgetőbbé válik a fogyókúra. Sokan mégis hiába kezdenek különböző diétákba, hiába sportolnak, hogy formába hozzák magukat, előfordul, hogy a plusz kilók mégsem akarnak eltűnni. Hogyan tovább?

A fogyás legfontosabb pillére az életmódterápia, mely a személyre szabott diéta mellett figyelembe veszi többek között az életkort, a BMI-t, a testalkathoz viszonyítva reálisan elérhető optimális testsúlyt, sőt az esetleges betegségeket, ételintoleranciákat, valamint az aktuális hormonális állapotot, az esetleges eltéréseket.

Emellett természetesen a rendszeres testmozgásról sem szabad megfeledkezni (kardio- és rezisztenciaedzések), hiszen ezzel nemcsak a súlyfeleslegtől szabadulhat meg, de az olyan szövődmények ellen is felveheti a harcot, mint az inzulinrezisztencia, cukorbetegség, magas vérnyomás, keringési problémák vagy az érszűkület.

Amennyiben felmerül a hormonprobléma gyanúja, a következő értékeket célszerű ellenőriztetni:

TSH: normál étkezés melletti hízást gyakran pajzsmirigy-alulműködés okoz. A pajzsmirigyhormonok csökkent termelése esetén az anyagcsere lelassul, így az emésztés és a zsírégetés is. Terápiája sok esetben élethosszig tartó gyógyszeres kezelést tesz szükségessé. A vizsgálatokat gyakran a T3 és a T4 szintjének ellenőrzésével is érdemes kiegészíteni.).

Vércukor- és inzulinszint: a jelentős súlytöbblet hosszabb távon inzulinrezisztencia (IR) és cukorbetegség kialakulásához vezethet. IR esetén jelentkező tünet lehet a pattanásos, zsíros arcbőr, a menstruációs problémák, fokozott szőrnövekedés, esetleg meddőség. A diagnózishoz terheléses vércukor- és inzulinmérésre van szükség (0, 60, 120 perces). Ilyen esetben a terápiásan előírt rendszeres testmozgás mellett speciális diétára van szükség, melyet gyógyszeres kezelés is kiegészíthet. Ezek együttesen eredményezhetik a súlyfelesleg megszüntetését.

Kortizol: a mellékvesekéreg által termelt hormon stresszhormonként is ismert. Szerepe többek között, hogy a szervezet meg tudjon birkózni a fokozott terheléssel. Magas szintje hosszabb távon túlsúly kialakulásához vezethet. Tartósan emelkedett értékek esetén gyógyszeres kezelés melletti gyakori kortizolszint-ellenőrzésre van szükség.

Dr. Lőrincz Ildikó
nőgyógyász, endokrinológus szakorvos
endokrinkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!