Keresés
Close this search box.

Előzze meg a reumás ízületi gyulladást!

//

A reumás ízületi gyulladás (RA) autoimmun betegség, mely leginkább nőknél, 40 éves kor körül jelentkezik. Kialakulásának oka nem ismert, de ha a családban már előfordult, nagyobb az öröklődés esélye. Mit tehetünk a megelőzésért?

A magas ösztorgénszint közrejátszhat az RA első tüneteinek megjelenésében. Több kutatás igazolta, hogy a betegség első jelei a menopauza időszakában jelennek meg, illetve a már kialakult RA tünetei is erősödnek a hormonális változások miatt.

Az RA nem gyógyítható, de a tünetek csökkentéséhez, a jó életminőség megőrzéséhez fontos a korai diagnózis és az időbeni kezelés. Forduljunk immunológushoz az alábbi tünetek esetén:

általános rossz közérzet: levertség, étvágytalanság, fogyás, fáradtság;

fájdalmas, duzzadt ízületek: elsőként a kéz, majd a boka területén jelentkezik a fájdalom, kezdetben jellemzően csak az egyik oldalon.

Szokjon le a dohányzásról, mert a dohányfüst már gyermekkortól növeli a betegség kialakulásának kockázatát, kialakult betegség esetén pedig rontja a kezelés hatékonyságát!

Egyen jól és mozogjon! – Az elhízás is növeli az RA kockázatát, viszont a rendszeres testedzés és a jól összeállított étrend is segíti a normál testsúly fenntartását. A Frontiers in Nutrition folyóiratban megjelent korábbi kutatás szerint a gyulladáscsökkentő étrend enyhítheti a tüneteket. Ennek fő pillére a nyers, vagy alig párolt-főzött zöldségek, szezonális gyümölcsök, probiotikumok fogyasztása, amit kurkuma és gyömbér egészít ki.

Egészséges bélflóra – Összefüggést fedeztek fel a P. copri baktérium bélben való jelenléte és az RA kialakulása között. Ráadásul bizonyos mikrobák bősége a bélben akár előre is jelezheti a betegség későbbi kialakulását.

Segíthet a stressz feldolgozása! – A gyermekkori traumáktól a felnőttkori stresszes hétköznapokig, minden hat az RA megjelenésére, sőt egy stresszesebb időszak a már tünetmentes betegekben is fellángolást okozhat. A pihenés, kikapcsolódás, a stresszcsökkentő technikák alkalmazása egyaránt jótékony hatású lehet.

Dr. Kádár János
belgyógyász-immunológus főorvos
Immunközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!