Keresés
Close this search box.

Életfeszültségek alternatív transzformációs lehetőségei

//

A mindennapi bosszúságok, életrövidítő feszültségek oldására már a nyugalmas, békebeli XIX. századi Európában is igény mutatkozott. Ezt igazolja az első jelentős stressz-oldó módszer kidolgozójának, Sebastian Kneippnek a munkássága, amely elsősorban a vízkúrák sokrétű alkalmazására terjedt ki.

A vágtató életritmus azóta sokszorosára növelte a relaxáló, stressz-oldó módszerek szükségességét, emiatt újra felfedezték és egyre szélesebb körben alkalmazzák az ősi gyógymódok adta lehetőségeket, sőt azokat modern eszközökkel is kiegészítették. Még felsorolni is nehéz a sokfajta meditációs, imaginációs, mágnes-mezős, biorezonanciás, fény-, illetve fitoterápiás eljárást, az iszap- és agyagpakolásokat, a légzés, mozgás és masszázsformákat, az akupunktúra, a kiropraktika, az ayurvéda, a jóga, vagy a zene- és táncterápia, a lovaglásterápia stb. különböző formáit.

A természetesnek mondott gyógyformák stressz-oldó hatására több okból is égető szükségünk van a mindennapokban. A bosszúságok, irigységek és egyéb negatív érzelmek, a lemaradástól, az állásvesztéstől való félelem szüntelen feszültséget kelt a lelkünkben és izmainkban egyaránt. Elsősorban a csuklyásizom lesz érintett, amit a kínaiak „lélekizomnak” neveznek, mivel a lelki feszültségek elsősorban ide rakódnak le. Ez a hatalmas, a tarkótól az ágyéki tájékig terjedő izom összehúzódásával reflektorikusan rontja az agy, a gerincvelő és következésképp, az általa beidegzett szervek vérellátását, működését.

A központi idegrendszer blokádjainak oldásában kitüntetett szerepe van a homlok- és az arctájéknak. Mivel a testfelszínen olyan sokatmondó nevű „energia-kutak” is vannak, mint az „Isteni nyugalom pontja”, vagy „A szellem kapuja”, a szakértelemmel végzett, kínai hátterű akupresszúra, a japán shiatzu, vagy az indiai kultúra Marma-pontjainak kezelése gyors és hatásos stressz-oldáshoz vezethet.

A fentiekben leginkább a külső segítséggel történő stressz-oldás módszereiről szóltunk, pedig tudnunk kell, hogy a testi-lelki harmónia terén önmagunk átalakításával érhetünk el igazán jó és tartós eredményeket! Elsőként mindennapi félelmeinktől kell megszabadulnunk, hiszen a félelem az, ami – minden orvosi gondolkodásforma szerint – szervezetünk alapstruktúráit támadja meg. A félelem-oldás egyik módja lehet a Legfelső Intelligencia (Isten, Allah, Buddha stb.) segítségében való töretlen hit, a buddhista, taoista életszemlélet elsajátítása, a legkülönbözőbb meditációs technikák (transzcendentális meditáció, Nap-meditáció, Belső mosoly meditáció stb.) napi rendszeres gyakorlása, vagy annak a gondolkodásmódnak az elsajátítása, miszerint „bármilyen feladatot kapok az élettől, semmi kétségem a felől, hogy előnyömre meg tudom oldani!”

Az orvoslás pszicho-spirituális dimenziója a törzsi kultúrákból egyre inkább átkerül a mi „fejlett” kultúránkba is, mivel ennek segítségével oldhatók az izmok és a központi energia-elosztó rendszer – kínai orvoslásban a gyomor és a lép – energiablokádja. Ehhez ún. „ÖN-megnyílás” szükséges, amit helyes önértékeléssel, az erőn felül vállalt munka mellőzésével, agykontroll-gyakorlatokkal, de főként a nyíltszívű, alkalmasint saját magunkon is történő nevetéssel érhetünk el.

További feszültségoldó és energia-elosztó lehetőségeket kínálnak a klasszikus és modern légzésterápiák. A Csi Kungban, például létezik „Kis Égi Kör” (a test középvonalában elől és hátul), valamint „Nagy Égi Kör” (a meridiánok nyomvonala mentén), amelyeken gondolatunkkal végigvezetve a belélegzett csi-t (energiát) érhetünk el a kiegyensúlyozott állapotot. Ugyanilyen kiváló hatású lehet a Jóga-pranayama, vagy a modern holotropikus légzésmunka is. Ez utóbbi egy amerikai orvos által kifejlesztett módszer, amelyben a légzésirányítás, a relaxációs zene és az imagináció egyaránt szerepel.

A zene és a tánc egyébként is kiváló stressz-oldó, amint azt a természeti népek rituális – eksztázisig fokozódó – táncai kiválóan bizonyítják. Ilyenkor a cél nem csak a megijedéskor, félelem átélésekor kialakuló izomműködési blokkok oldása, hanem az intenzív mozgástól az endorfinok és enkefalinok – az ún. boldogsághormonok – felszabadítása, egészében pedig egy „pszichés másállapot” elérése.

Mindent összevetve, vegyük tudomásul, hogy a stresszt, és annak következményeit – az immundeficitet, az infarktust, az agyvérzést stb. – önmagunknak és egymásnak okozzuk helytelen életszemléletünkkel. Életünk legfőbb harmónia forrása az, ha követjük a nagy kínai bölcs, Lao Ce aranyszabályát, miszerint „három erényünkhöz ragaszkodjunk: a szeretethez, a mértékhez és a tartózkodáshoz”. Szeretet önmagunk, a környező élőlények, a természet, és a Legfelső Intelligencia iránt. Mérték az élet minden területén. Tartózkodás a másoknak való ártástól, a gyűlölködéstől.

Lehetőségeink őszinte felmérésével, a funkció-harmonizáló terápiák igénybe vételével, kellő idő-ráfordítással még a „vad keleti kapitalizmus” viszonyai közt is mindenki számára reális lehetőség nyílik egy hosszantartó, testi-lelki egészségben megélt életpályára.

Dr. Simoncsics Péter
További információ: tel.: 06-30-934-77-64

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!