Keresés
Close this search box.

Ősi táplálékunk, a köles

//

A köles a pázsitfűfélék családjába tartozó legősibb kultúrnövényünk. Régebben megszokott gabonafélénk volt, melynek termelése a búza előtérbe kerülésével fokozatosan visszaszorult, pedig táplálkozás-élettani szempontból ma is nélkülözhetetlen része az egészséges étrendnek.

Szénhidrát-tartalmának jelentős hányada (72%) keményítő, ami szervezetünk számára egy igen jól hasznosítható energiaforrás. Kisebb arányban diétás rostokat, cellulózt, hemicellulózt, lignint, vízoldékony rostokat, pektint is tartalmaz, melyek elősegítik a normális bélműködés helyreállítását. E tekintetben főként a vízben oldódó rostanyagoknak van kiemelkedő szerepük, mivel folyadékmegkötő tulajdonságuknak köszönhetően megnő a térfogatuk, élénkítik a bélperisztaltikát, így a salakanyagok bélrendszeren való átjutási ideje lerövidül. Emiatt fontos szerepet tölthetnek be egyes civilizációs ártalmak (pl. székrekedés, diverticulozis, bélrendszeri daganatos betegségek) megelőzésében.

Testsúlycsökkentő-, és karbantartó programoknál szintén nagy jelentőséggel bírnak a vízoldékony rostok, mivel fokozzák a teltségérzetet, csökkentik a tápanyag-felszívódás mértékét, és lassítják a gyomor ürülési sebességét. Cukorbetegség esetén a rostok szerepe abban nyilvánul meg, hogy a szénhidrátok felszívódását is mérsékelik, így az étkezést követő jelentős mértékű vércukorszint emelkedés nem alakul ki. A magas koleszterinszint étrendi kezelésében a rostanyagok a koleszterin-felszívódás mértékének csökkentésében játszanak szerepet.

Nem megfelelő táplálkozás, dohányzás, túlzásba vitt fogyókúra, vagy tartós stressz következtében szervezetünk sav-bázis egyensúlya felborulhat. Az elsavasodás testünket arra kényszeríti, hogy a szükséges ásványi anyagokat – kalciumot, káliumot, magnéziumot, nátriumot – az egyes szövetekből, illetve a csontokból vonja ki. Ennek következménye lehet a népbetegségnek számító csontritkulás. Tekintettel arra, hogy a köles semleges vagy lúgosító hatású gabona, rendszeres fogyasztása elősegítheti az egyensúly helyreállítását.

A köles 10-15% fehérjét tartalmaz. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Héjában és a héj alatti részben B-vitamin, míg csírájában nagy meny-nyiségű E-vitamin található. Ásványi anyagai közül érdemes megemlítenünk a káliumot, foszfort, magnéziumot és kalciumot. A kálium a szívizom működését szabályozza, míg a magnézium és a foszfor a szellemi munkánál a fáradság ellen nyújthat védelmet.

A táplálkozás-tudományi szakemberek az egészséges táplálkozás alapelveit 12 pontban foglalták össze. Többek közt azt javasolják, hogy naponta 40-50g élelmi rostot fogyaszszunk el, emiatt célszerű a kölest beépíteni mindennapi étrendünkbe.

A legtöbb embernek a kölesről csak a kása jut eszébe, pedig a köles igen változatosan elkészíthető, sokoldalúan beépíthető az étrendbe. Dietetikus szakemberként örömömre szolgál, hogy a választékot az egészséges táplálkozás jegyében már extrudált gabonaipari termékek és gabonapelyhek is gazdagítják, melyek legújabb képviselője a kölesdukát amaranttal. Táplálkozás-élettani szempontból igen szerencsés a köles-amarant párosítás, hiszen az amarant-mag ugyancsak kiváló tápanyag-tartalommal rendelkezik. Jelentős fehérje-, lizin- és kéntartalmú aminosav-forrás, emellett káliumban, magnéziumban, kalciumban és vasban ugyancsak bővelkedik.

Lőrinczné Losoncz Tímea
dietetikus

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!