Keresés
Close this search box.

Halló! Fülápolás

//

Érzékszerveink közül a szemünknek tulajdonítjuk a legnagyobb jelentőséget, pedig mindennapi életünk során a hallásra ugyanúgy szükségünk van, hiszen kommunikációnk alapja a beszéd. Látászavarral azonnal orvoshoz rohanunk, a hallásproblémák viszont általában kezeletlenül maradnak. A magyar lakosságnak kb. 8%-a szenved valamilyen halláskárosodásban, a gyakoriság az életkor előrehaladtával növekszik.

Halló!

A hang nem egyéb, mint a levegő rezgése, melyet a belső fül érzéksejtjei idegrendszeri jellé (azaz ingerületté) alakítanak, melynek végállomása az agyi hallásközpont. A belső fül előtti vezetéses rendszer három részből áll: a külső fülben levegő, a középfülben a hallócsontocskák, a belső fülben pedig folyadék vezeti a rezgést a receptorokig, az ún. szőrsejtekig, ahonnan az ingerület – többszörös áttételen keresztül – a tényleges hallás helyszínére, az agyba jut.

Magyarország a hallás szempontjából tudományos nagyhatalomnak számít, hiszen Bárány Róbert a belső fül szerkezetének leírásáért 1913-ban, míg Békésy György 1961-ben kapott Nobel-díjat a hallóideg elektrofiziológiai vizsgálatáért. (Rajtuk kívül még soha senki nem kapott Nobel-díjat hallás-kutatásért.)

A halláskárosodás egyik csoportjának (vezetéses halláskárosodás) leggyakoribb okai: a fülzsír felhalmozódása, a gyermekkorban gyakori krónikus középfülgyulladás, a dobhártya kilyukadása, illetve az otosclerosis (a rezgés terjedését gátló apró kristályok lerakódása a belsőfülben).

A fülhallgatóval történő hangos zenehallgatásnál is egyértelmű a következmény – a hallásvizsgáló laboratóriumok szép számmal vizsgálnak discman-használó fiatalokat, halláskárosodás miatt. Még nem tudjuk felmérni az üvöltő zene áldozatainak számát, hiszen még nem öregedett meg az a generáció, akiknél divatba jött a keményebb műfajok kelleténél zajosabb élvezete, s akik vélhetően növelni fogják az időskori hallókészülékek iránti keresletet.

Tapasztalatok szerint sem maguk a halláskárosodottak, sem környezetük nem vesz tudomást a bekövetkezett változásokról. A rosszul halló nagypapának nincs se kedvünk, se türelmünk elmagyarázni a dolgokat, ráadásul belénk rögzült előítéleteink szerint, aki süket, az egyszersmind hülye is. Nagyon igazságtalan ez a magatartás, próbáljuk meg áthágni saját korlátainkat, beszéljünk lassabban, érthetőbben, főként a telefonba, ahol még a metakommunikáció és a szájról olvasás sem segíti a jobb megértést.

dr. Eörsi Dániel
orvos-szaktanácsadó

Fülápolás

Elsőként a fülzsír szerepére térnénk ki. A hallójárat külső részén termelődő váladék a bőrvédelem szempontjából fontos, és élettani jelentősége van. Jelenléte természetes, és minél többet tisztítjuk, annál több termelődik. Fültisztításnál elegendő a törölköző sarkát használnunk, mivel a fültisztító pálcikával mélyebbre tolva, fülzsírdugót képezhetünk, ami rontja a hallást, nehezíti a kitisztítást, ráadásul az 1cm-nél mélyebbre tolt pálcika megsértheti a dobhártyát is.

A fültisztítás során létrejövő sérülés, illetve a strandon, uszodában a hallójáratba került, ott pangó víz fájdalommal, viszketéssel, esetleg nedvezéssel járó külső hallójárat-gyulladást okoz. A víz fertőtlenítésére használt klór hatására a fül érzékenyebb bőrrétege felázik, megduzzad, csökken a baktériumok elleni védekező ereje, ami ugyancsak gyulladáshoz vezethet. Tartsa ezért fejét lehetőleg a víz felett, de hasznos lehet az úszósapka, vagy egy vékonyan bekrémezett, fülbe helyezett vatta is. Ügyeljen rá, hogy a tisztálkodás közben használt kozmetikumok ugyancsak ne kerüljenek a fülébe!

Jó tanács az őszi időszakra: ha megfázik, fülei védelme érdekében, orrfújás közben tartsa nyitva a száját, egyszerre csak az egyik orrlyukat fújja ki, majd a másikat.

Dr. Benedek Pálma
fül-orr-gégész szakorvos
www.allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!