Keresés
Close this search box.

Az allergiás orrdugulás kezelhető!

//

Az allergiás betegek száma az 1950-es évektől kezdődően folyamatosan emelkedik, napjainkra mintegy tízszeresére növekedett. A hazai lakosság egyharmada érintett valamilyen formában, de prognózisok szerint ez a szám még növekedni fog. A betegek elmondása alapján a legtöbb problémát az orrdugulás okozza, mely nehezíti az éjszakai alvást és jelentős életminőség-romlást okoz. Érdemes tehát tisztáznunk a kiváltó okokat és a lehetséges kezelési módokat.

Az allergiás orrdugulás kezelhető!

A felső légúti allergiák jellemző tünetei a tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás és viszketés. A panaszok kialakulásáért a szervezetben lévő hisztamin és a sejtszintű reakciókban résztvevő mediátor anyagok a felelősek, melyek az allergén hatására viszketést, vérbőséget, váladékozást okoznak.

A vérbőség az erekben bővelkedő orrnyálkahártya területén duzzanatot okoz, ezáltal a légutak beszűkülnek, ami nehezíti vagy lehetetlenné teszi az orrlégzést. Mindez napközben is zavaró, de éjszaka az alvást is akadályozhatja, ami másnap fáradtságot, a koncentráció, a teljesítőképesség csökkenését vonja maga után a munkahelyen vagy az iskolában – nem is beszélve a tartós oxigénhiány szerteágazó következményeiről. A tünetek a szabadban rosszabbodnak, így az allergiások részéről a betegség komoly lemondásokkal, hetekig tartó kényszerű bezárkózással is járhat.

A kellemetlen panaszokból adódóan az allergiások – érthető módon – azonnali és tartós megoldást keresnek a tünetek enyhítésére.

Öngyógyításként, sokan a teljes allergiaszezont a recept nélkül kapható érszűkítő orrcseppekkel vészelik át, melyek túlzásba vitt (egy héten túli) folyamatos használata sok esetben többet árt, mint használ. A készítmények az orrnyálkahártya vérellátását biztosító erek összehúzásával, így a véráramlás mérséklésével, a nyálkahártya térfogatának csökkentésével biztosítják a szabad légzést.

E készítmények gyors és látványos hatásuk miatt sajnos kedveltebbek a kelleténél, és a praxisban nagyon sok esetben látunk általuk tönkre tett, már orvos által is nehezen kezelhető nyálkahártyát. A megfelelő vérellátottság biztosítására ugyanis a nyálkahártya szöveti szabályozó rendszere az ereket tágulásra készteti, így jöhet létre az a paradox helyzet, hogy az orrcseppek használata egy idő után még nagyobb elzáródást eredményez.

Fontos tudnunk, hogy a nem megfelelően kezelt allergiás panaszok hosszú távon komoly szövődményekhez is vezethetnek. Az orrdugulás miatt tartósan nyitott szájon át történő légzés elhúzódó alsó légúti hurutot, krónikus köhögést, allergiás asztmát is okozhat. Az orrban pangó váladék krónikus orrmelléküreg-gyulladás és középfülgyulladás kialakulásához is vezethet.

Az allergiás betegek számának rohamos emelkedése mellett a fül-orr-gégészetben ma már külön szakterületté vált ág a rhinológia, mely az orr és melléküregeinek vizsgálatát és kezelését jelenti. A hagyományos allergiavizsgálat mellett a pontos diagnózis felállítására endoszkóppal áttekintjük az orrüreg teljes területét, így pontos képet kaphatunk az orrnyálkahártya állapotáról, s nyomon követhetjük annak változását is. Az endoszkóp segíti a tünetek hátterében meghúzódó egyéb okok – orrsövény-ferdülés, orrpolip, megnagyobbodott orrmandula vagy súlyosabb esetekben daganatos elváltozás – kizárását is. Szükség esetén ultrahang-, röntgen- vagy 3D CT-felvétel is készül, mely a terápia összeállításához percek alatt pontos képet nyújt az aktuális állapotról.

Az esetleges gyógyszeres kezelés hasznos kiegészítése lehet az életkortól függetlenül alkalmazható sós, tengervizes orröblítés, az orrnyálkahártya speciális fénykezelése Rhinolight terápiával, vagy a száraz sókamra kúra.

Dr. Augusztinovicz Mónika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!