Keresés
Close this search box.

Itt a tavasz, virítanak a sárga repceföldek

//

A repce Magyarországon a második legnagyobb területen termesztett olajnövény. Magjából préselik a hidegen sajtolt repcemagolajat, mely e ragyogó sárga virágú növény szépségével ajándékozza meg annak fogyasztóját.

Itt a tavasz,
virítanak a sárga repceföldek

Az emberi szervezetnek szüksége van a zsírokra ahhoz, hogy megfelelően tudjon működni. Nélkülözhetetlen a normál agyműködéshez, a hormonális szabályozáshoz és a sejtmembránok felépítéséhez is. Nem mindegy azonban, hogy miből fedezzük a zsírszükségletet!

A zsiradékok zsírsavakból állnak, melyek kémiai kötésekkel kapcsolódnak egymáshoz. A kémiai kötések minőségétől függ, hogy egy zsírsav melyik csoportba tartozik. A telített és a telítetlen zsírsavak azonban nemcsak kémiai szerkezetükben, hanem a szervezetünkre gyakorolt hatásuk tekintetében is különböznek egymástól.

A repcemagolaj több mint 85%-ban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, amelyek jótékony hatásai közül kiemelendő, hogy az étrend oldaláról támogatja a vér normál koleszterinszintjének fenntartását. Emellett gyorsítja az anyagcsere folyamatokat, dinamikus, jó emésztést biztosít. Az emésztés harmonizálása kihat a bőr, a haj és a köröm állapotának javulására is. A repcemagolaj számos jótékony tulajdonsága mellett kívülről alkalmazva védi a bőrt a káros környezeti hatások ellen. Magas E-vitamin tartalma lassítja a bőr öregedési folyamatait és a ráncok kialakulását, javítja ugyanakkor az A-vitamin felszívódását, és része lehet a szervezet az oxidációs folyamatoktól való védelmének.

Korábban nagy problémát jelentett, hogy a repce nagy arányban tartalmaz erukasavat, amely egy egészségre káros vegyület. Azonban a mai élelmiszertermelésben alkalmazott nemesített fajták már csak a jogszabályban meghatározott minimális mennyiségben tartalmazzák ezt a vegyületet, így egészségkárosító hatásuk nincs.

A repcemagból hidegen sajtolással kinyert olaj semleges ízű és illatú. Alkalmas a napraforgóolaj helyettesítésére, magas füstpontú, nem hőérzékeny, így használhatjuk sütéshez és pároláshoz egyaránt. Emellett tésztákat, salátákat és zöldségételeket is gazdagíthatunk vele.

A BIO minősítést akkor írhatjuk rá egy termékre, ha bio gazdaságból származik, bio gépsoron készül, és kiváló beltartalmi értékekkel rendelkezik. A biotermékek magasabb ára mellé számos pozitívum társul. A bio növényi alapanyagoknál nem kell tartanunk például az egészségre káros vegyszermaradványoktól, a magas nitráttartalomtól. Mivel nem kémiailag tartósítják a friss alapanyagot, hanem a termesztéstechnológia alkalmazkodik a növény igényeikhez, mind a tápanyag-utánpótlás, mind a szedési időpont tekintetében, a termények eltarthatósága hosszabb, tápanyag-összetételük kedvezőbb.

Magyarországon törvénybe foglalt tény, hogy génmódosított élelmiszert behozni, előállítani vagy forgalmazni tilos. Azonban a bio jelölés a világon mindenhol garanciát nyújt arra, hogy GMO-mentes a termék, hiszen az ökotermesztésben világszerte kizáró ok ez a fajta mesterséges beavatkozás. A feldolgozott bio késztermékek nem tartalmazhatnak mesterséges tartósítószereket, állományjavítókat és színezékeket sem.

Nemcsak egészségünkre van jó hatással az ökológiai gazdálkodásból származó termények és termékek fogyasztása, hanem környezetünkre, Földünkre is. Az ökológiai termesztés alapelvei közé tartozik a fenntarthatóság, a környezet kímélése és tisztelete, a flóra-fauna minél természetesebb formában történő megőrzése. Tehát egy biotermék megvásárlása során nem kizárólag a magunk egészségéért és biztonságáért teszünk. Felfoghatjuk ezt egy befektetésként a saját és a következő generációk jövőjébe.

A repcemagolajból is választhatunk BIO minőséget, mellyel egészségesebben süthetünk, főzhetünk, könnyedén beilleszthetjük étrendünkbe, és nem utolsó szempont, hogy kiküszöbölhetjük vele a nagyüzemi földművelés hátrányait is.

Forrás: ParaMedica Egészségmagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!