Keresés
Close this search box.

Így befolyásolja az étkezés a pajzsmirigy működését

//

A pajzsmirigy alulműködés hazánkban is igen sok embert érint. Bár kialakulása nem írható önmagában a helytelen táplálkozás számlájára, és pusztán egy jól összeállított étrenddel általában nem is gyógyítható, mégis a célzott diéta nagyban hozzájárulhat a normál értékek eléréséhez.

Így befolyásolja az étkezés a pajzsmirigy működését

1. Bizonyos ásványi anyagokat tartalmazó ételek segíthetik a pajzsmirigy megfelelő működését:

● Jód: sajt, tej, tojás, tengeri halak, jódozott só, alga. Pajzsmirigygyulladás, autoimmun pajzsmirigyzavar és pajzsmirigy túlműködés esetén a plusz jódbevitel kerülendő!

● Szelén: tonhal, marhahús, pulyka, zabpehely, teljes kiőrlésű pékáruk, tojás, csirke, garnélarák.

● Cink: tökmag, tengeri herkentyűk, marha, csirke, bárány, joghurt, hüvelyesek, tojás.

2. Vannak olyan ételek, melyek megzavarják a pajzsmirigy normál működését:

● Szója: befolyásolja a T4 hasznosulását és előállítását, így nagy mértékű fogyasztása kerülendő. Szóját tartalmaz például a tofu, a szójatej, a szója szószok és a szója miso.

● Goitrogén ételek: ronthatják a pajzsmirigy működését, mivel bizonyos fokig gátolják a pajzsmirigy jódfelvételét. Ilyen ételek főleg a keresztes virágúak: például a karfiol, káposzta, kínai kel, spenót, brokkoli, repce stb. Főzve vagy párolva, ezek goitrogén tartalma csökken.

● Glutén: több tanulmány szerint autoimmun pajzsmirigy-rendellenességben szenvedőnél (Hashimoto-kór) gyakori a cöliákia, így ezekben az esetekben érdemes lehet kiiktatni a glutént az étrendből.

3. Ha pajzsmirigy-gyógyszert szed, ügyeljen arra, hogy üres gyomorra vegye be, és az alkalmazása után várjon fél-egy órát a kávé fogyasztásával, illetve várjon kb. egy órát, mielőtt egyéb gyógyszert vagy táplálékkiegészítőt vesz be!

Szabó Lucia
dietetikus
endokrinkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!