Keresés
Close this search box.

Tippek vírusok ellen kicsiknek és nagyoknak

//

Ahogy a felnőttek körében, úgy a kicsik között is vannak olyan tipikus „fertőzésre fogékony gyerekek”, akik genetikai okból a kórokozókra különösen intenzíven reagálnak. Esetükben gyakoribbak és hosszabb lefolyásúak a betegségek, illetve több komplikációval járhatnak. Lássuk (a teljesség igénye nélkül), mit tehetünk gyerekeinkért – és saját magunkért – a megelőzés vagy a gyorsabb felépülés érdekében.

Immunerősítő szerek

A fertőzésekre való hajlam egyik lehetséges oka az A-immunglobulin hiánya. Ennek a védőanyagnak az a szerepe, hogy megakadályozza a kórokozók behatolását a nyálkahártyába.

  • A kolosztrum – az anyatej fő immunerősítő komponense fontos immunglobulinokat – IgA, IgD, IgE, IgG, IgM –, továbbá leukineket, lactoferrint és lysozymet tartalmaz. Fokozza a fehérvérsejtek termelődését és aktivitását, vagyis a sejtes immunválaszt. Ez védi a babákat a szoptatás idején. Gyerekek és felnőttek egyaránt szedhetik kapszula formájában megelőzésre és kezelésre is.
  • Beta-glucan: különféle növények, gombák és baktériumok sejtfalában található. Főleg a macrophag granulocyták (takarítósejtek) aktivitását fokozza, segíti az idegen sejtek, kórokozók kisöprését.
  • Apigenin: a búzacsíra, petrezselyem, zeller, egyes gombák és a kamilla közös immunerősítő, antioxidáns, gyulladáscsökkentő komponense. Egyes vizsgálatok szerint mérsékeli a citokin-vihart és támogatja az immunrendszer „hibajavító” képességét is.
  • Flavonoidok: a zöldségek és gyümölcsök számtalan sejtvédő antioxidáns, allergiás reakciókat csökkentő, illetve vírusok elleni védelmet segítő flavonoidot tartalmaznak. Gyerekeknek elsősorban magas flavintartalmú bogyós gyümölcsökből készült (nem cukrozott) lekvárokat és italokat érdemes adni, felnőttek kapszulaként is szedhetik nagyobb adagban, C-vitaminnal kombináltan.
  • Probiotikumok Bélflóránk károsodása jelentős immungyengeséghez, krónikus fertőzésekhez, gyulladásokhoz, allergiákhoz vezethet. A sérült bélflórát probiotikumokkal regenerálhatjuk, melyeket érdemes 3-4 hónapos kúra formájában szedni.

Mit szedjünk?

Íme a legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok, melyeket érdemes az őszi-téli időszakban az egész családnak fogyasztania, különösen vírusveszély idején:

  • C-vitamin: gyerekeknek oldatban vagy rágótablettaként (500 mg) – akut betegség esetén 1-2 héten át 2-3×500 mg, majd térjünk vissza a normál napi dózisra. Felnőtteknek 1-2×1000 mg megelőzésre és akut esetben 2-3 hétig 3-4×1000 mg.
  • Cink: gyerekeknek 25 mg-os tabletta (szükség esetén összetörve, vízzel elkeverve), akut fertőzés esetén 3-4 napon át napi 2-szer is adható. Felnőtteknek esténként 50 mg/nap 3-4 hónapig, majd egy hónap szünet után újra kezdhető.
  • Szelén: gyerekeknek kortól és testsúlytól függően 50–100 mcg/nap reggel, maximum 4-6 hónapig, majd egy hónap szünet javasolt. Felnőtteknek 200 mcg/nap ajánlott.
  • D-vitamin: életkortól függően kicsiknek 1000–3000 NE/nap megelőzésre naponta. Akut fertőzés esetén 1-2 hétig napi kétszer is adható, majd csökkentsük vissza az adagot! Felnőtteknek testsúlytól függően 5000–8000 NE/nap javasolt, akut fertőzéseknél 1-2 hétig ez az adag duplázható.
  • B-vitamin komplex: kicsiknek oldatként, felnőtteknek kapszulában 4–6 hónapon át napi 1-2×1 kapszula javasolt.

Erős nátha esetén átmenetileg gyulladáscsökkentő orrcseppet, majd sóoldatot alkalmazzunk – kisgyermeknek izotóniás (0,9%-os) sóoldat készen is kapható a gyógyszertárakban.

Torokfertőtlenítőként egy héten át, naponta többször fújjunk propolisz sprayt a garatba – gyerekeknél oviba vagy iskolába indulás előtt reggel is! Szintén hasznos lehet a Tantum verde spray vagy cukorka elszopogatása 3–7 napon keresztül. A javasolt gyógyteákról, házi gyógymódokról a következő lapszámban írunk.

Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos
biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók, immunerősítés, allergiák és intoleranciák kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!