Keresés
Close this search box.

Egy pakli élet 2.

//

Előző lapszámunkból kiderült, hogy a dohányzás nem pusztán szokás, hanem életforma. Megtudhatták, mi a különbség a nikotinista és a habituális dohányos között. Ez alkalommal rávilágítunk arra, hogy a dohányzásról való sikeres leszokás csak igen ritkán egy spontán elhatározás következménye, ezért érdemes jó előre, lépésről lépésre megtervezni.

Egy pakli élet 2.

Gyógyszeres segítség

A nikotinpótlást főként a nikotinista típusnak ajánljuk, nála mintegy másfélszeresére növeli a siker esélyét. Bontsuk két részre a leszokást: az első fázisban a füstöt hagyjuk el, de rágógumi, cukorka vagy tapasz formájában fenntartjuk a nikotinszintet, majd a gyógyszert fokozatosan elhagyva attól is megszabadulunk. A nikotinpótló szerek megfelelő adagját nehéz meghatározni, egy rágógumi kb. 4–6 szál cigarettának felel meg, csak éppen sokkal gyorsabban szabadul fel belőle a nikotin, így mérgezést is lehet kapni tőle. (Nem baj, az undor segíteni fog!) Az elvonási tünetek ideje alatt hetekig levertek, kedvetlenek lehetünk, gondolataink a cigaretta körül forognak. Ne restelljük orvos segítségét kérni, ugyanis egy antidepresszáns átmeneti szedése átsegíthet a legnehezebb időszakon.

Mágneses rezonancia

Bár a módszer tudományos alapjai nincsenek megnyugtatóan kidolgozva, és az eredmények statisztikai feldolgozása is hagy kívánni valót maga után, sokan szoknak le ezzel a módszerrel. Nem tudjuk, mekkora része van ebben a hitnek, vagy a placebo effektusnak, de siker esetén ez nem is fontos, fő a füstmentes élet.

Fülakupunktúra

A több ezer éves távol-keleti módszert függőségek kezelésére is használják. Több adat szól a módszer hatásossága mellett kokain és heroin elvonás esetén, de dohányosok kezelésére is alkalmazzák. Perdöntő tudományos bizonyítékok itt sincsenek, de mivel kevés a mellékhatás, egy jó akupunktúrás szakemberre nyugodtan rábízhatjuk magunkat.

Egyéb örömforrások keresése

Ha a dohányos rágyújt, agyában endorfinok képződnek, illetve dopamin szabadul fel, ami egyfajta örömérzetet okoz. Ezt más módszerekkel is előidézhetjük, de ne a nassolást válasszuk, mert emiatt a leszokók egy része meghízik. Célszerű a rendszeres testmozgásra, a szabadidő-tevékenységekre, és a kiegyensúlyozott szexuális életre alapozni. E célból érdemes a leszokást egy viszonylag nyugalmasabb magánéleti helyzetben elkezdeni (pl. nyaralás).

Ne szegje kedvünket a nehéz átmeneti időszak! Hamarosan tapasztalni fogjuk egyes elfelejtett képességeink felszabadulását: szaglásunk, ízlelésünk kifinomul, állandó köhögésünk pár hét alatt elmúlik, fizikai teljesítő-képességünk rohamosan javul, légzésünk megtisztul. Ezzel együtt önbecsülésünk, hangulatunk is jobbá válik, hiszen tényleg nagy kihívást teljesítettünk.

dr. Eörsi Dániel
orvos-szaktanácsadó
info: www.korkontroll.hu
www.nonikotin.hu
www.oefi.hu
T.: 06/40-200-493

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!