Keresés
Close this search box.

Allergia és stressz (teszt)

//

A parlagfű virágzása idején országszerte egyre többen fordulnak orvoshoz segítségért, hogy a szénanáthás, asztmás, esetenként ekcémával is járó allergiás tünetekre gyógyszert kérjenek. Kevesen tudják azonban, hogy a kezelés hatékonysága jelentősen növelhető stressz-oldással.

Az allergiás panaszok megjelenésében az egyéni hajlam mellett a testet-lelket érő környezeti hatások (pl. stressz), továbbá a személyen belüli pszichés tényezők (pl. a stresszre adott reakció intenzitása) is jelentős szerepet játszanak. A szakorvosok gyakran pusztán kijavítandó biológiai hibának tekintik, s általában figyelmen kívül hagyják, ha a pácien összefüggést talál a tünetek rosszabbodása, s az őt ért esetleges negatív érzelmi hatások, stressz között.

Ha a tünetek egyre erősebb gyógyszerek és egyre szigorúbb életviteli megszorítások mellett sem enyhülnek, az allergiás beteg úgy érzi, elvesztette a kontrollt betegsége felett, kialakul a betegségével kapcsolatos tehetetlenségérzés. Kevesen jutnak el arra a következtetésre, hogy tüneteik mögött lelki okok is vannak, hiszen a felismerés alapvető önértékelési fordulattal járna, mivel nehéz elfogadni, hogy a tünetekért személyesen is felelősek. Pedig, ha részesei vagyunk az okoknak, akkor változtatni is tudunk rajtuk. A legkönnyebben saját magunkat és hozzáállásunkat tudjuk befolyásolni. Ahhoz, hogy gondolatainkon változtassunk, még fizikai aktivitás sem szükséges. Ezzel egyben érzelmeinket és viselkedéses válaszainkat is szabályozni tudjuk, ugyanígy szervezetünk stresszre adott reakciójának intenzitását is.

Ma már bizonyítottan hatékony eszköze az allergiás panaszok csökkentésének a kiscsoportos stressz-kezelő, készségfejlesztő tréning, vagy valamilyen relaxációs technika (pl. autogén tréning, jóga), ami kiegészítő gyógymódként is szolgálhat a kezelés során.

Tóth Krisztina
pszichológus
www.allergiakozpont.hu

Honlapunkon fenti cikkhez egy Stessz-tesztet_(pdf) is csatoltunk, melyet kitöltve megtudhatja, mekkora szerepet játszik Önnél a stressz, allergiás tünetei megjelenésében, fokozódásában! Töltse le, nyomtassa ki, majd kitöltve küldje el a Budai Allergiaközpont címére vagy a stresszmester@gmail.com e-mail címre. Tesztjét Tóth Krisztina pszichológus kívánságra, személyes konzultáció keretében kiértékeli – tel.: 06-30/473-1441

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!