Keresés
Close this search box.

A szénanátha és a homeopátia

//

Az allergia, ezen belül a szénanátha korunk népbetegsége. Leggyakrabban virágporokra, különböző pollenekre, állatszőrökre, porra és penészgombákra reagál allergiásan a szervezet, azaz megjelennek a szénanátha különböző tünetei. Sajnos öröklődő betegségről van szó, így ha az egyik szülő allergiás, akkor a születendő gyermek 40%-os eséllyel lesz allergiás, mindkét szülő allergiája esetén viszont ennek valószínűsége megduplázódik.

A szénanáthát a tünetek felléptekor, minél hamarabb érdemes homeopátiás tüneti szerekkel kezelni, így gyakran teljesen tünetmentessé válhat az állapot. Ráadásul a homeopátiás szereknek nincs mellékhatásuk, hiszen nagymértékben hígított, törzskönyvezett gyógyszerekről van szó, így terhes kismamák, gyermekek is nyugodtan szedhetik.

A megválasztott homeopátiás alkati kezeléssel pedig már tünetmentes időszakban fel lehet készülni a szénanáthára. Az alkati szer áthangolja az immunrendszert, csökkenteni tudja az allergiás hajlamot is, ezért már a téli időszakban érdemes elkezdeni a szedését. Az alkati szert homeopátiás orvos segítségével lehet meghatározni.

A tüneti szereket a fellépő tünetek megfigyelése, jellemzői alapján kell kiválasztani. Igen gyakori eset, hogy a gyermek napközben sokat tüsszög, főleg a szobában, bő, vizes az orrfolyása, felmaródnak az orrcimpái, enyhe könnyezés is felléphet – ilyenkor Allium cepa (vöröshagyma) adható. Ha a tüsszögés gyakoribb kint a szabadban, mellé szájpadlásviszketés, fokozott szagérzés társul, akkor Sabadilla (hunyor) szedése javasolható.

Amikor jellemzően este, éjjel, illetve meleg szobában eldugul az orr, de reggel ki lehet fújni, akkor Pulsatilla (kökörcsin) adható.

Nux vomica (farkasmaszlag) ajánlható, ha reggel sorozatos, intenzív tüsszögéssel, de kevés orrfolyással indul a nap. Viszkető szemtüneteknél, szemkönnyezésnél az Euphrasia (szemvidító fű) csökkenti a tüneteket. Ha duzzadt a szem, viszket, könnyezik és a hideg vizes lemosás esik jól, akkor az Apis (méh) szedése segít. Az Apis a megduzzadt orrnyálkahártya tüneteit is jól csökkenti. Nappal fellépő orrdugulásnál a Lycopodium alkalmazható. Fül, szájpad, torokviszketés esetén a Silicea CH javasolható.

Előfordul, hogy az allergiás tünetek köhögéssel is társulnak, akár asztmás folyamatba is torkollhat a betegség. A köhögés jellege szerint is választhatunk homeopátiás szert, de javasolt ilyenkor homeopátiás orvosi konzultáció is. Általános allergiás tünetcsökkentő szer a Histaminum, melyből tünetek esetén naponta 1×5 szemet érdemes elszopogatni. Ha többféle pollenre érzékeny a beteg, jól bevált szer a Pollens.

A tüneti szerek egymással kombinálhatók is, a fellépő tünetek jellege szerint kell őket kiválasztani. Fontos megemlíteni, hogy a homeopátiás szerek jól megférnek a hagyományos kezeléssel is, szükség esetén társíthatók egymással.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!