Keresés
Close this search box.

Prosztatarák – kiegészítő gyógymódok

//

A nyugati társadalmakban a férfiak a tüdőrák után prosztatarákban halnak meg a leggyakrabban. Az életkor előrehaladásával a betegség előfordulása növekszik: az 50-es férfiak kb. 30%-a, míg a 70-es korosztálynak már 80%-a érintett. Érdemes tehát feltérképezni a túlélést elősegítő faktorokat, gyakorisága ellenére ugyanis, a betegség nem feltétlenül végzetes kimenetelű.

A nyugati világban a prosztatarák gyakoribb előfordulását a kutatók az egészségtelen életmóddal, a túlzott vörös hús- és zsírfogyasztással, a testmozgás hiányával, a párkapcsolatok váltogatásával, a gyakori gyulladásos betegségekkel (pl. prosztatagyulladás), magyarázzák, melyhez esetenként a túl sok kalcium fogyasztása is hozzájárul, mesterséges multivitaminok és tej formájában.

Csökkenti viszont előfordulását a rendszeres brokkoli- és karfiolfogyasztás, a zöld tea epigallocatechin gallate kivonata, a rendszeres intenzív testmozgás, ultraibolya sugárzás D-vitaminképző tulajdonsága és a gyakori magömlés is.

Egyik leghatékonyabb gyógymódja a sebészeti beavatkozás. Visszatérő vagy áttétes prosztatarák esetén gyakran alkalmaznak hormonterápiát (a tesztoszteron szint csökkentését), amely általában csak 2-3 évig hatékony, később a ráksejtek ugyanis ellenállóvá válhatnak. Alkalmazása csak a magas rizikócsoportba tartozó betegeknél indokolt, mivel – mellékhatásként – növeli a szív-érrendszeri halálozás arányát, ami prosztatarákban szenvedőknél kb. 27%. A kezeltek 44%-ánál a vércukorszint eléri a cukorbetegségnél tapasztalható szintet, a hormonterápia ugyanis csökkenti az inzulinérzékenységet.

Önmagában a magas inzulinszint normál testsúlyú embereknél mintegy 4-szeresére, túlsúlyosaknál pedig akár 8-szorosára is emelheti a prosztatarák kialakulásának rizikóját, prosztatarákosoknál pedig 20-30%-al növeli a halálozási valószínűséget. Ezzel szemben a testmozgás inzulinérzékenység növelő hatású, erre vezethető vissza, hogy a 65 év felett, heti 3 órás intenzív testmozgás 69%-kal csökkentette a halálos kimenetelű prosztatarák gyakoriságát.

Az Agaricus blazei Murill gyógygomba kivonatról klinikai kísérletben már régebben kimutatták, hogy jelentősen javítja a rákbetegségben szenvedők életminőségét, csökkenti a kemoterápia mellékhatásait, erősíti az immunrendszert.

2007-ben Taiwanban, placebo kontrollált kettősvak, randomizált klinikai kísérletben bizonyították, hogy az Agaricus blazei Murill kivonat jelentősen javítja az inzulinérzékenységet még súlyos állapotban lévő cukorbetegeknél is. Úgy tűnik, a gyógygomba kivonatok egy részének rákellenes hatása nem csak az immunrendszer erősítésében keresendő, hanem ahhoz az inzulinérzékenység növelő hatásuk is hozzájárul.

Japán tanulmányban leírtak egy esetet, ahol a Patkónyelv kivonattal drámai mértékű javulást értek el csont áttétes prosztataráknál. Ezzel megerősítették azokat a laboratóriumi eredményeket, ahol kimutatták a Patkónyelv kivonat prosztatarák ellenes hatását, ami hozzájárulhat a megelőzés és a gyógyulás eredményességéhez.

A 2. generációs apigeninre standardizált búzacsíra fű kivonatok kiegészíthetik a gyógygomba kivonatok hatását. Állatkísérletben igazolták az apigenin – hormonális kezelésre érzékeny –prosztata rák ellenes tulajdonságát – az inzulinjelző pályák módosításával összefüggésben. Egy másik állatkísérletben prosztatarák esetében az apigenin jelentősen növelte a túlélési időt, csökkentette a tumor sejtek szaporodását, és növelte azok pusztulási arányát. Olyan búzacsíra fű és flavonoid kivonatok alkalmazása lehet előnyös, amelyek supforaphanra standardizált brokkoli és gránátalma kivonatot is tartalmaznak, mivel az előbbinek jótékony hatását epidemológiai felmérésben, az utóbbinak pedig 2. fázisú klinikai kísérletben is kimutatták.

Varga Gábor
dipl. Kfm.
Szakmai info: www.apigenin.hu, www.patkonyelv.hu,
tel. 06-30/391-8080, 06-70/423-1127

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!