Keresés
Close this search box.

Testmozgással az elhízás és csontritkulás ellen

//

Számos kutatási eredmény bizonyítja, hogy a fizikai aktivitás nemcsak az optimális testtömeg megtartását szolgálja, hanem javítja a csontok mennyiségi és minőségi tulajdonságait. Soha nem késő elkezdeni! A testedzés bármely életkorban befolyásolja a fogyókúra sikerét, és megakadályozhatja a csontvesztést, a tartós mozgáshiány viszont egyaránt vezethet elhízáshoz és csontritkuláshoz.

Hogyan tehetünk szert erős csontozatra? Elsődleges célunk – a lehető legnagyobb csonttömeg – ún. csúcs-csonttömeg – kialakítása. Minél nagyobb „csúcs-csonttömeget” sikerül felépítenünk a serdülés és felnőtté válás során – 18–30 éves korig –, annál jobban viseli a csontozat az ásványi anyagok csökkenését idősebb korban. A csontokat jelentősen terhelő izommunka, a rendszeres, és a közepesnél nagyobb intenzitású mozgás szükséges ahhoz, hogy a csont szerkezete és tömege eléggé erős maradjon.

A csonttömeg növelésére legalkalmasabb sportágak azok, amelyek a gerinc, és egyben az egész test tengelyirányú terhelését eredményezik, tehát a gravitáció ellenében végzett ugrásokkal, zökkenésekkel járnak. Ilyen például az atlétika, futás, futball, labdajátékok, a tánc, tenisz, síelés és az aerobik is. Ezeket természetesen a még egészséges csontozattal rendelkezők számára javasoljuk!

Akut szakban – a jelentős fájdalom miatt – ágynyugalom szükséges, de ez csak a lehető legrövidebb ideig tarthat, hiszen a mozgáshiány még tovább fokozza a csontritkulást. Ebben a stádiumban – fájdalomcsillapító és tehermentesítő hatása miatt – igen jól alkalmazható a víz alatti torna.

Krónikus szakban a gerinc statikai változásai következtében főleg a hátizomzat fáradékonysága, az ebből adódó tartós fájdalom okoz tünetet. Gyógytorna során megerősítjük a gyengült has-, hát-, far- és combizmokat, sok légző-gyakorlatot iktatunk a programba a rossz testtartás miatt beszűkült légző-mozgások fokozása érdekében.

Külön figyelmet igényel a tartásjavítás, melynek gyakorlatait – az önkorrekció elősegítése érdekében – tükör előtt végezzük, emellett javítjuk a mozgáskoordinációt, az egyensúlyt, fejlesztjük az ügyességet. A gyakorlatokat naponta végezzük, mindig lassan tornázzunk, ne tegyünk hirtelen mozdulatokat! Súlyosabb csontritkulás esetén, kerüljük a törzs előre hajlását, törzsfordítást, a fej emelésével indított hasizom-gyakorlatokat, az ugrálást! Hason fekvő gyakorlatoknál tegyünk egy puha párnát a mellkas alá, vagy két tenyerünkkel védjük bordáinkat a nyomódástól!

Kiegészítésként napi 30 perces séta, gyors gyaloglás vagy szobabiciklizés ugyancsak jótékony hatású. Tovább javíthatjuk életminőségünket otthoni környezetünk biztonságosabbá, balesetmentessé tételével.

Varga Terézia
gyógytornász (Hévíz)
T.: 06-30/530-7639

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!