Keresés
Close this search box.

A túlsúly, az önkép és a gyenge immunrendszer összefüggései

//

Ne csak azért fogyókúrázz, diétázz, hogy szebb legyél, hanem, hogy erősebb legyen az immunrendszered és normál módon működjön az anyagcseréd! Mivel kezd? Vastagbél salaktalanítással, májméregtelenítéssel, fehérje-, rost- és vitamindús étkezéssel!

A túlsúly, az önkép és a gyenge immunrendszer összefüggései

Az egészségesen működő szervezet – tudatos életmód mellett – nem halmoz fel zsírpárnákat! A súlyvesztés, azaz a normál testalkat így hosszú távon megőrizhető pozitív mellékhatás lesz! Manapság folyamatosan, rossz módszerekkel fogyókúrázó, önkínzó, ám ennek ellenére nassolgató társadalomban élünk. Sok ember élete folyamatos fogyókúra.

Legtöbben kizárólag esztétikai szempontok miatt szeretnének fogyni, türelmetlenek, ezért extra gyors módszerekkel szeretnének fogyni és „csodabogyóktól” várják a megoldást. Óvakodjunk azonban az olyan csodaszerektől, melyek ártalmas vegyületeket, stimuláló szereket is tartalmaznak, amik szív- és érrendszeri károsodást okozhatnak, és – a hipotalamuszra és hippokampuszra hatva – felborítják a hormonális egyensúlyt és a teljes anyagcserét.

A magyar Európa legelhízottabb nemzete. Ez azért is szomorú, mert tudjuk, hogy a túlsúly metabolikus szindrómához vezet. Mit jelent ez? Inzulinrezisztenciát, II-es típusú cukorbetegséget, szív- és érrendszeri megbetegedéseket, szervezetszintű krónikus gyulladásokat – ezáltal gyenge immunrendszert, a daganatos megbetegedésekre való fokozott hajlamot és obezitást, azaz kóros elhízást. Itt bezárul az ördögi kör. A túlsúly betegséget, a betegség újabb túlsúlyt eredményez! Célszerűbb tehát nem csak esztétikai okokból, a női magazinok frusztráló címlapjai miatt elkezdeni az egészségesebb és tudatosabb életet, diétát, fogyókúrát.

Világjárvány idején a folyamatos egészségügyi jelentésekből kiderül, hogy a túlsúllyal rendelkező, krónikus betegek gyógyulási és túlélési esélyei sokkal rosszabbak a különféle vírusos megbetegedések esetén is. A gyengébb immunrendszer nem tud megfelelően védekezni a kórokozókkal szemben, így áttolódott a súlycsökkentés fontossága az esztétikumról az egészségmegőrzés területére.

Szervezetünk folyamatos válaszreakciókat ad arra, amit teszünk és megeszünk. Mindez tehát tőlünk függ, kihat a hormonrendszerünkre, a bélflóránkra és az anyagcserénkre, tehát meghatározza testalkatunkat és immunrendszerünket is.

Amennyiben diétázunk, nem mindegy, hogy:

A túl sok, főleg gyors felszívódású szénhidrátot, azaz magas glikémiás indexszel rendelkező gabonalisztekkel készült kenyérféléket, tésztát, krumplit és édességeket (cukrot) tartalmazó étkezés gyorsan megemeli a vércukorszintet, és így a raktározó inzulinhormonnak köszönhetően a kalóriafelesleg rögtön (főleg) a hasi zsírsejtekbe kerül bespájzolásra.

A kutatások szerint a zsírpárnákban folyamatos, krónikus mikrogyulladások zajlanak, ami vérvétel után kimutatható nagy szenzitivitású C-reaktív fehérjeteszttel.

A tapasztalatok szerint a súlyfelesleggel rendelkező emberek CRP-értéke minden esetben magasabb, mint a normál testalkattal rendelkezőké.

Ha már esztétikai szempontok is számítanak – főleg nők körében –, itt említjük meg, hogy a cellulit, azaz a narancsbőr is gyulladásban lévő zsírszövetről árulkodik, ami egyenetlenül tapad a kötőszövethez, így csúnya látványt okoz.

Ezek a zsírszövetek a bennük zajló gyulladások és az így keletkező méreganyagok (a makrofágok által bekebelezett elhalt sejtek) miatt általában ödémát, azaz pangó szöveti folyadékot is felhalmoznak, ami tele van toxinokkal. A felesleges szöveti vizesedés lecsapolására és a vesék támogatására ajánlott a gyógynövényekből főzött, enyhe vízhajtó teák használata.

A cellulit megszüntetése egyébként elsősorban nem a külső kozmetikumokkal való kenegetéstől várható – először fel kell számolnunk a gyulladások okát, s ennek alapja a megfelelő táplálkozás, a jó emésztés és a normál enzimtermelés.

Az anti-aging medicina már teljes szakmai megalapozottsággal kijelentette, hogy minden betegségeknek egy oka van, a gyulladás, de a gyulladásoknak ezerféle oka lehet! Tehát elsődleges cél legyen az egészségünk megőrzése szempontjából a gyulladások csökkentése.

A normál testalkat megőrzése és a gyulladások kiküszöbölése érdekében fontos az Omega-6 olajok és az abban sült ételek elkerülése! Helyette a kókuszzsírban való sütés vagy a vajon párolt ételek elkészítése javasolt. Salátákra Omega-3 típusú (például olíva-, szezám-, szőlőmagolaj), hidegen préselt szűz olajokat használjunk!

A gyulladások csökkentésében nagy szerepet játszik a glutén-, laktóz- és cukormentes, illetve lehetőség szerint a mesterséges adalékanyagoktól (színezék- és aroma-) mentes, tartósítószermentes táplálkozás.

Ha nem vagyunk allergiásak, akkor se fogyasszunk allergéneket, mint amilyen a földimogyoró vagy a szója. Ajánlott a tehéntejből készült termékek mellőzése is, mert a benne lévő A 1-béta kazein erőteljes gyulladásnövelő tényező. A kecsketejben az anyatejhez hasonló A 2-béta kazein található, ami nem okoz problémát. Kalciumot nem csak tejből tudunk hasznosítani.

Sokan szenvednek nehezen kimutatható laktózintoleranciában, ami puffadáshoz, gázosodáshoz, a vastagbélflóra átalakulásához vezet: túlszaporodnak a rothasztó baktériumok, amelyek vastagbélgyulladáshoz, az pedig féláteresztő bélszindrómához is vezethet. Utóbbi a megnövekedett immunválasz és a gyulladásnövelő faktorok miatt előbb-utóbb ételintoleranciát, allergiákat és autoimmun betegségeket okozhat.

A normál testalkat és az erős immunrendszer megőrzése szempontjából fontos a jó emésztés, a megfelelő enzimtermelés, ezáltal a jó tápanyaghasznosulás, a normál vese-, epe- és májműködés (ettől függ a jó zsíranyagcsere is), a rendszeres vastagbélműködés, a diverzifikált bélflóra és a kiegyensúlyozott pajzsmirigyműködés, ami szintén befolyásolja az anyagcsere gyorsaságát, a túlsúly kialakulását. Az aktív pajzsmirigyhormon (T3) alapanyaga a jód, melynek hiányában alulműködés alakulhat ki. Magyarország kiemelten jódszegény terület, így táplálékaink kevés jódot tartalmaznak, szükséges lehet a kiegészítés.

A szervezetben, mint a neve is mutatja, minden mindennel összefügg, a szervek és szervrendszerek működése egymásra támaszkodik. Épp ezért mindenkinek más-más összetevőkre van szüksége, ha fogyni szeretne, hiszen a túlsúly keletkezésének is más és más okai vannak. Van, akinél az évek, évtizedek alatt több összetett ok is hozzájárult az elhízáshoz, ezért a fogyókúrát is komplex módon kell megközelíteni.

Az egészséges életmód keretein belül fogyókúra idején válasszunk biztonságos étrend-kiegészítőket, melyek hivatalos OGYÉI notifikációs számmal rendelkeznek és megvásárolhatók a gyógynövény-bioboltokban. Ha a gyógyszertárak is forgalmazhatják, akkor kiemelt biztonsággal rendelkezik, hiszen nagyon szigorú ellenőrzésnek vetik alá.

Fontos tudni, hogy az étrend-kiegészítők hozzájárulnak a szervezet normál működéséhez, de betegségek esetében nem ígérhetnek gyógyhatást!

Tihor Herczeg Kyra
az Amerikai Anti-Aging Orvosi Akadémia tagja, étrend-kiegészítők vezető fejlesztője, táplálkozástudományi szakértő és bioazonos hormonpótlás tanácsadó

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!