Keresés
Close this search box.

Anya, mikor érünk már oda?

//

Hacsak nem otthon töltjük a nyarat, mindenképp el kell jutnunk valamilyen közlekedési eszközzel a vakáció helyszínére. Ez egyeseknek élmény, másoknak viszont megpróbáltatás. Íme néhány egyszerű tanács az ún. „utazási betegség” megelőzésére!

Akiket utazás során émelygés, hányinger, szédülés, hideg verejtékezés, hasi problémák vagy emésztési zavarok gyötörnek, talán hasznosnak tartják, ha megértik, mi okozza viszontagságaikat. Panaszaik legfőbb oka egyensúlyrendszerükben keresendő. Járművön utazva szemük alkalmazkodik a mozgáshoz, de a belső fülben található egyensúlyszervek viszont nem, így az agy egymásnak ellentmondó jeleket kap, ez okozza a hányingert.

Indulás előtt – elővigyázatosságból – ne együnk túl sokat, kerüljük a nehéz ételeket!

Nem mindegy az sem, hogy hol ülünk!

Vonaton válasszuk az elöl lévő kocsik valamelyikét, s ott menetiránnyal szemben foglaljunk helyet! Buszon is üljünk minél előbbre, szemben a menetiránnyal! Repülőn a szárny fölött vagy előtt, ablak melletti helyet válasszunk! Hajón az utastér közepén kevésbé érezhető a hullámzás. Szegezzük tekintetünket a horizontra, s lehetőleg ne mozgassuk a fejünket! Autóban lehetőleg előre üljünk vagy a hátsó ülésről végig nézzünk ki az ablakon, előre! Bármely járművön, utazás közben nézzünk ki az ablakon, távolabbra, a haladás irányába vagy csukjuk be szemünket! Ne olvassunk, ne nézzük a járműben található közeli tárgyakat! Ha tehetjük, húzzuk le kicsit az ablakot, a friss levegő is sokat segít.

Komolyabb panasz esetén segítenek az antihisztaminos készítmények, a magnézium nyugtatólag hat, míg a B6-vitamin csillapítja a hányingert. Szintén segít a gyömbéres tea, vagy a friss gyömbér rágcsálása. Nem véletlen, hogy régen a tengerészek is gyömbérgyökeret rágtak tengeribetegség ellen.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!