Keresés
Close this search box.

Az ülőmunkát végzők napjait megkeserítheti az aranyér

//

Életünk kényelmesebbé vált, csökkent a napközbeni mozgás és fizikai terhelés mennyisége. Ennek azonban sajnos ára van! A megváltozott életmódunk következtében kialakuló számos „civilizációs” betegség egyike a fájdalmas panaszokat okozó aranyér. Lássuk, mit tehetünk a kezelése érdekében?

A hosszú éveken át tartó, rendszeres ülőmunka – akár irodában, akár a volán mögött – a medencefenékre irányuló tartós nyomás miatt gyakran vezet a vénák tágulatával járó, fájdalmas aranyér kialakulásához.

Csökken a záróizmok tónusa – A korral jár, hogy csökken az izmok tónusa, de az inaktív, mozgásszegény életmód is sokat ront a medencei, így a záróizmok teljesítményén is.

A fokozott bélmozgás, a túlsúly és a gyulladásos bélbetegségek is hasonlóan hatnak. Terhesség folyamán nemcsak a medencei vénás elfolyás nehezített, hanem a magas progeszteron hormonszint is hozzájárul a vénatáguláshoz. Irodai dolgozók, recepciósok, informatikusok, teherautósofőrök egész nap egyirányú terhelésnek vannak kitéve, amit tovább ronthat az esetleges súlyok, terhek emelése, cipelése.

Hasznosak lehetnek a megfelelő „aranyér párnák”

Aki sokat ül – Feltétlenül szükséges időnként lazító mozgásokkal szüneteket tartani. Az „ergonómiás” asztalok – álló munkához emelhető lappal – vagy az egyensúlyozó labdán, esetleg felfújt ülőpárnán ülés is a folyamatos egyirányú igénybevétel ellen hat. Minél több tevékenységet végezzünk állva, közben mozogva!

Táplálkozásunkban növeljük a zöldségek, gyümölcsök, rostos élelmiszerek arányát, emelt mennyiségű folyadékbevitel mellett. A székrekedés megszüntetését segíti, az ürítést megkönnyíti a nyákosító hatású ételek fogyasztása is (például zabkása, ételekhez adagolt útifűmaghéj).

Székelési inger esetén ne halasszuk a székelést, de ne is töltsünk hosszú időt a wc-n ülve. Használjunk utána lehetőleg nedves törlőt vagy leöblítést!

Kezelni kell – Az aranyér-krémek és -kúpok mellett hasznos lehet időnként az ülőfürdő is. Az időben nem kezelt, elhanyagolt aranyéren már csak a műtét segíthet! A kivizsgálással és megfelelő kezeléssel megelőzhető a nyálkahártya gyulladása, a kifekélyesedés, az előesés (prolapsus) és időben felfedezhető az esetleges vastagbél- vagy végbéldaganat is!

Dr. Baranyai László
proktológus szakorvos
TrombózisKözpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!