Keresés
Close this search box.

KITEKINTŐ

//

COVID-HÍREK KÜLFÖLDRŐL

28 millióval több elvesztett életév

Az Oxfordi Egyetem kutatói 37 fejlett és közepesen fejlett országból érkezett adatokat összesítve megállapították, hogy az elmúlt évben a pandémia miatt jelentősen csökkent a születéskor várható élettartam.

Ez az adat ezekben az országokban 2005–2019 között mindenhol emelkedést mutatott, de a Covid-19-járvány alatt csak Új-Zéland, Tajvan és Norvégia tudta megőrizni a tendenciát, 3 országban nem tapasztaltak változást, míg a többi régióban különböző mértékben, de negatív volt a tendencia. A 2020-as pandémiás évben az élettartam csökkenést mutató 31 országban összesen 28 millió plusz életév veszett el (a szokásos halálozási tendencián felül), ezen a veszteségen a férfiak és a nők 60/40%-os arányban „osztoztak”.

A vizsgált 37 országot tekintve, 2 év körüli vagy annál nagyobb várható élettartam csökkenést Oroszországból, az Egyesült Államokból és Bulgáriából jeleztek. A 100ezer lakosra jutó elvesztett plusz évek listáján Bulgária, Oroszország, Litvánia, Egyesült Államok és Lengyelország után hazánk sajnos 6. helyen áll.

A kutatók megbízható adatok hiányában a vizsgálatot nem tudták kiterjeszteni Ázsia, Afrika és Latin-Amerika legtöbb országára. Szintén nem tudták vizsgálni, hogy a plusz halálozás a COVID-19 vagy más okok miatt következett be.

Európa ismét COVID-epicentrum

A WHO adatai szerint az elmúlt hónapban, Európában több mint 50%-kal növekedett a COVID-19-esetek száma, így ismét ez a régió vált a járvány epicentrumává.

A kontinensen már 5. hete folyamatosan növekszik a COVID-19-esetszám. Ez elmúlt hetekben – Közép-Ázsiát is hozzászámítva – a pandémiás halálesetek közel fele ebben a régióban történt. Ennek egyik vélhető oka a hidegre forduló időjárás miatti több, zárt térben rendezett esemény, másrészt sok ország lazított a védelmi intézkedésein.

Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója szerint, ha ez a tendencia folytatódik, jövő februárig további fél millió COVID-halálesettel kell számolnunk ebben a régióban. Aggasztónak nevezte az epidemiológiai helyzetet Európában, ahol a tél közeledtével növekszik a fertőzési ráta, a kórházi kezelések és a halálozások száma. Hangsúlyozza a védelmi intézkedések fontosságát, a védőoltás, a maszk-használat, a távolságtartás szükségességét.

A világban a fertőzés egyébként 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

USA – oltás gyerekeknek

Néhány hete az Egyesült Államokban megkezdődött az 5–11 év közötti gyermekek oltása a Pfizer felnőtt vakcinájának 1/3 dózisával. A Pfizer vizsgálatai szerint ennél a korosztálynál sem találtak semmilyen komoly mellékhatást, a vakcina hatékonysága a megelőzésben 90,7%-os.

Michael T. Osterholm, PhD (Minnesotai Egyetem) elmondta, hogy a felmérések szerint a szülők 1/3-a minél előbb szeretné beoltatni gyermekét, 1/3-a várakozó állásponton van az esetleges mellékhatások miatt, 1/3-a nem tervezi beoltatni gyerekét.

A szülők, a felnőttek közül ugyanakkor sokan végeztetnek antitestvizsgálatot, hogy eldöntsék, kell-e nekik 3. oltás. Fontos azonban tudni, hogy a védekezésben nem csupán a T-sejtek vesznek részt, és egy teszttel nehezen követhető a hetente változó (csökkenő) immunválasz.

A három cikk forrása: WebMD Health News

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!