Keresés
Close this search box.

Lassíts!

//

Túlhajszoltság, állandó készenléti állapot, időhiány és egyre nehezebben viselhető feszültség? Ez a jelenség nemcsak a közép- és felsővezetőket érinti, hanem a népesség jelentős része is naponta küzd vele. Honnan tudhatjuk, hogy pihenéssel „orvosolható”, múló panaszról vagy már betegségről van szó?

Tény, hogy a krónikus stressz fokozottan igénybe veszi szervezetünket, immunrendszerünket, ezzel megágyazva a különböző betegségeknek. A tünetek jellemzően a pihenés, regenerálódás hiánya miatt jelentkeznek, de a legtöbben nem tesznek ellenük semmit.

Amennyiben „csak” fáradékonyságot, általános kimerültséget, gyakori hangulatváltozást tapasztalunk, esélyünk lehet rá, hogy kiadós alvással javíthatjuk állapotunkat. Mielőbb forduljunk orvoshoz azonban, ha a következő jeleket is észleljük magunkon: koncentrációs nehézségek, alvászavar, ingerültség, feszültség, szorongás, pánikérzés, gyomor- és emésztési panaszok, magasabb vérnyomásértékek, fej-, hát- és izomfájdalmak, szédülés, fokozott izzadás, esetleg hajhullás.

Amennyiben e tünetek hosszú ideig észrevétlenek és kezeletlenek maradhatnak, komolyabb betegségekhez vezethetnek, leggyakrabban magas vérnyomás, gyomorfekély, súlyosabb esetekben szívinfarktus alakulhat ki. A rendszeres ellenőrzés, esetleg kezelés mellett azonban nem mindegy, hogy mi magunk mennyit teszünk egészségünk megőrzéséért.

Tippek a mindennapokhoz

▶ Tanuljuk meg felismerni és kezelni a feszültséget okozó helyzeteket! Tekintsünk ezekre megoldandó problémaként, ne pedig legyőzendő nehézségként!

A testedzés örömhormonokat szabadít fel szervezetünkben és segít megszabadulni a negatív gondolatoktól. Nagy segítségünkre lehet napi egy óra sport: futás, jóga, úszás, kerékpározás vagy bármi más!

▶ Hagyjunk az agyunknak pihenőidőt, az elegendő alvás nélkülözhetetlen! Ne vigyünk a hálószobába munkát, az ágyban már ne böngésszük telefonunkat, e-mailjeinket!

▶ Étkezzünk vitaminban és tápanyagban gazdagon! Fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot!

▶ Ha dohányzunk, próbáljunk meg leszokni, és kerüljük a nagyobb mennyiségű vagy rendszeres alkoholfogyasztást!

Hosszú távon testünk és szellemünk is meghálál minden apró pozitív változást!

Dr. Nagy-László Nóra
foglalkozás-egészségügyi szakorvos
Budai Egészségközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!