Dietetika

Immunrendszerünkre télen lényegesen nagyobb feladat hárul. Nem elegendő azonban a fokozott vitaminpótlás, érdemes nagyobb gondot fordítanunk emésztőrendszerünk egészségére, jó működésére, bélflóránk egyensúlyára. Ezzel nemcsak téli védelmünket fokozhatjuk, de közérzetünkön, hangulatunkon is sokat javíthatunk.
Az ember hordozza a téli alvás génjét, emellett testünk igazodik az égövhöz, amelyben élünk és annak nyersanyag-ellátásához. Persze mi nem hajtjuk téli álomra a fejünket, de az emberi szervezetben mélyreható anyagcsere-átkapcsolások történnek ősszel, amit ki-ki önmagán is tapasztalhat. Átkapcsolás téli üzemmódra
Mivel senki nem szeret koplalni az ünnepek alatt, és – bármilyen fogadalmunk ellenére – nem is fogunk ellenállni például a süteményeknek, ne arra koncentráljunk, hogy mit NEM fogunk enni! Inkább arra, MIVEL tudjuk helyettesíteni a problémás összetevőket, hogy IR vagy diabétesz esetén se kelljen kimaradnunk a finomságokból!
A téli ünnepi időszak a legtöbb helyen nem a pihenésről, hanem sokkal inkább a szorgos készülődésről, nagy családi összejövetelekről, egymást érő kiadós étkezésekről, hosszú beszélgetésekről szól, melyeket persze finomságok nassolása kísér. E téren próbáljunk idén újabbat, különlegesebbet és persze egészségesebbet nyújtani vendégeinknek, családtagjainknak!
Az ünnepek alatt sokan elfelejtik, hogy a közös nagy, családi étkezéseknek jelképes ereje van. Célja nem a habzsolás, hanem a rokonság összetartozásának, egységének erősítése. Ilyen alkalmakra kicsik-nagyok örömmel részt vesznek egy-két finom és egészséges meglepetésdesszert elkészítésében. Próbáljuk tehát ki! Kóstoljuk meg!
Előfordult már, hogy az ünnepi asztalnál hosszasan ülve, beszélgetve, közben lassan csipegetve, észre sem vette, hogy a kelleténél jóval többet evett, nassolt? Az étel – mint nehéz kő – ült a gyomrában, és ettől egyre rosszabbul érezte magát? Mit tehetünk ilyen helyzetben?
Manapság a szénhidrátok kérdése nagyon ellentmondásos. A hivatalos táplálkozási ajánlások szerint a bevitt kalóriák felét kellene kitenniük. Más álláspontok szerint a szénhidrátok elhízást és 2-es típusú cukorbetegséget okoznak. Mindkét tábornak vannak nyomós érvei, ám úgy tűnik, a szénhidrátszükséglet nagyon egyéni: egyesek jobban működnek alacsonyabb szénhidrátbevitel mellett, míg másoknak nem okoz gondot sem a lassú, sem a gyorsabban felszívódó szénhidrát. Talán nem árt tisztázni, valójában mik is a szénhidrátok!
Napjainkban divattá vált a gluténmentes étkezés azok körében is, akik nem gluténérzékenyek, hanem azt fogyókúrás céllal vagy a testsúly megőrzése érdekében alkalmazzák. Milyen hibákat követnek el ennek során az érintettek?
Inzulinrezisztencia (IR) diéta követése során olykor előfordul, hogy az illető étkezés után pár órával elkezd szédülni, közérzete romlik, netán enyhe fokú remegést is érez. A tünetek hipoglikémiára utalnak, de mit lehet ilyenkor tenni?
Súlyos krómhiány kialakulása igen ritkán fordul elő, jóval nagyobb viszont annak az esélye, hogy nem jut elegendő ebből a fontos mikrotápanyagból a szervezetünkbe. Ennek pedig sajnos jól érzékelhető tünetei is lehetnek.
A hozzáadott cukor a modern táplálkozás legrosszabb és legveszélyesebb összetevője. Káros hatással lehet az anyagcserére, ráadásul hozzájárulhat számos betegség kialakulásához. Íme néhány ok, amiért érdemes nagy ívben elkerülni a cukrot és a fruktózt.
Sokan azonnal ennivaló után nyúlnak, ha szomorúnak, csalódottnak vagy feszültnek érzik magukat. Szerencsére, van kiút a stresszevésből, de ehhez nemcsak az evési szokásokon, hanem a stresszkezelés mikéntjén is változtatni kell. Hogyan ismerjük fel a stresszevést?
Akinek kiskertje van és saját gyümölcsökkel büszkélkedhet, érthető, ha szeretné a most leszüretelt felesleget hasznosítani, a téli hónapokra eltenni. E célból máshol is vehetünk gyümölcsöt vagy csatlakozhatunk az egyre népszerűbb „szedd magad” mozgalomhoz, ami élménytelibbé teszi a saját kompótok, szörpök és lekvárok készítését.
A családoknak az iskolakezdés kapcsán bőséges feladatot ad a szükséges tanszerek beszerzése, a nyáron kinőtt ruhák, cipők pótlása. Szerencsés eset, ha nem kell új iskolatáskát venni, viszont a minden napra készítendő, lehetőleg egészséges tízórai kellékeinek megvásárlása, összeállítása nem pipálható ki ilyen könnyen.
Az Ageing Research Reviews szaklapban megjelent újabb tanulmány szerint a glicin rendkívül sokrétű egészségügyi előnnyel járhat, ha a szervezet számára megfelelő mennyiséget biztosítunk belőle.
Az utóbbi években úgy tűnik, egyre többen válnak gluténérzékennyé, de ez a tendencia már az elmúlt 1-2 évtizedben elindult és azóta is megfigyelhető. Felmerül a kérdés, hogy ez valóban így van-e, és ha igen, akkor minek köszönhető.
A nyugati társadalmakban az utóbbi évtizedekben drámai mértékben nőtt az elhízottak aránya. Ehhez hozzájárult, hogy a zsírok helyett a finomított szénhidrátok fogyasztását ajánlották. Mindez nemcsak további hízáshoz, hanem sajnos a bélflóra módosulásához is vezetett, ami még nagyobb baj. Lássuk, miért?
Mindenkiben él a kép a tipikus magyar turistáról, aki épp hogy elindul a vonat, már bontja is ki a gondosan becsomagolt úti elemózsiát, a házi készítésű szendvicset és sütit. Mindaddig, amíg valós éhség, étvágy áll mögötte – és nem az unalom–, nincs is ezzel semmi gond. Nem szégyen otthoni alapanyagokból harapnivalót csomagolni, főleg ha egészséges, diétás, esetleg „mentes” hozzávalókra van szükségünk.
Amikor kirándulni megyünk vagy utazásra indulunk, útravalóként nem muszáj a régi, megszokott, száraz szendvicseken sínylődnünk! Némi fantáziával izgalmas és egészséges harapnivalót készíthetünk akár étel, akár ital formájában. Íme néhány tipp gondolatébresztőnek!
Nyári kánikula, napozás, strandolás, utazás, és eközben finom és csábító gyümölcsök özöne! Mindez jól hangzik, ám fokozott kihívások elé állítja a cukorbetegséggel vagy inzulinrezisztenciával élőket. Íme néhány jó tanács, hogy számukra is felhőtlenül teljen a nyár!
Érdekes tény, hogy az emberek emlékezetből kb. 25-30%-kal alábecsülik a napi bevitt energiamennyiséget és szintén kb. 25-30%-kal túlbecsülik a testmozgással felhasznált kalóriát. Sokan állítják, hogy alig esznek, és „normális ételt” tényleg ritkán fogyasztanak, viszont észre sem veszik, hányszor nassolnak a nap folyamán.
A szív- és érrendszer betegségeit hazánkban népbetegségként tartják számon, valójában nem is ok nélkül. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2020-ban a magyarok csaknem fele – férfiaknál 42,5%, nőknél 50,8% – a keringési rendszer valamely rendellenessége következtében halt meg. (1) Ezért talán soha nem volt ennyire aktuális a kardiovaszkuláris egészségünk megőrzésével foglalkoznunk.
A nyári időszakban a legtöbben szívesen vesznek részt a családdal, rokonokkal, barátokkal egy jó hangulatú közös kerti sütögetésen. Mivel abból senki sem akar kimaradni, gondoljunk azokra is, akik esetleg húsmentes, vegetáriánus étrenden élnek vagy akik valamilyen ételallergia, intolerancia miatt érzékenyebbek a szokásos grillételekre!
Akinek a tejfogyasztás panaszokat okoz, rögtön laktózérzékenységre gondol, pedig gyakran nem is a tejcukor, hanem a tejfehérje okozza a tüneteket. Tejfehérje-érzékenység, azaz tejintolerancia esetén nem jelent megoldást a laktózmentes tej, a laktózmentes diéta, mert csak a tejtermékek kizárása, helyettesítése szünteti meg a tüneteket.
Az elhízás oka nem feltétlenül a túlevés, hanem a rossz bélflóra és többek között a rostszegény étrend.
Felmérések szerint a böngészőkben keresett leggyakoribb témák közé tartoznak a gyors fogyókúrás tippek és módszerek. Fontos tudnunk azonban, hogy a tartós súlyvesztésnek nem a gyorsaság a kulcsa!
Szegény fehér búzalisztnek sok bűnt olvasnak a fejére: tápanyagokban szegény, kevés benne a rost, „eteti magát”, ezért nem tesz jót az alakunknak – van benne igazság, persze csak akkor, ha egyoldalúan táplálkozunk és túlzásba visszük a fogyasztását.
A főétkezések közötti csipegetésnek sokféle oka lehet, például rossz beidegződés, pótcselekvés olvasás, netezés vagy tévézés közben; egy fárasztó nap zárásaként energiapótlás és önjutalmazás; minőségi tápanyagok hiánya; szomorúság vagy más lelki tényezők, melyekre így átmeneti, de gyors megoldást, enyhülést találunk.
Tudta, hogy a nassolás jó hatással is lehet egészségünkre? Pláne, ha nem veszélyes, hizlaló, allergizáló, hanem egészséges finomságokkal és mértékletesen tesszük! Talán a legjobb választás, ha olajos magvakat vagy szárított zöldséget ropogtatunk.

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

ParaMedica
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.