Diabetológia

A cukorbetegség alattomos kór, sokszor csak akkor okoz tüneteket, amikor már a szövődmények is kialakultak. Különösen a túlsúllyal élőknek érdemes felfigyelniük azokra a jellemző tünetekre, melyek diabéteszre utalhatnak. Melyek is ezek?
Az elhízás egyik oka és következménye az inzulinrezisztencia, a magas inzulinszint és a magas átlagos vércukorszint. Az utóbbi években számos vizsgálat mutatott rá, hogy a sejtek számára az inzulin teszi lehetővé a cukorfelvételt, a magas inzulinszint – különösen magas vércukorszinttel párosulva – kedvez a ráksejtek növekedésének.
Sokan azt gondolják, hogy a cukorbetegség öröklött lehet, és a szervezet egy genetikai hibája áldozata, vagy eleve hajlamos a betegségre. Noha genetikai okok játszhatnak bizonyos szerepet a diabétesz kialakulásában, az esetek többségében ez nem így van.
A boltok polcain sokféle édesítőszert találhatunk. Vannak utóízesítésre vagy italok édesítésére alkalmasak, de vannak, melyekkel süthetünk-főzhetünk is. Vannak cukorhoz hasonlóan magas szénhidráttartalmúak, és szerencsére vannak energiamentesek is.
Életünk egyik fontos tevékenysége az evés, ami létezésünk első napjától az utolsóig elkísér minket. Az evés kellemes dolog. Agyunk elégedetten konstatálja, hogy gyomrunk tele van, lesz elegendő energia a lét fenntartásához. A cukorbetegeknél mindez kicsit másként történik.
A 13 éves Ádám 1-es típusú cukorbetegségét másfél évvel ezelőtt diagnosztizálták. A kezdeti ijedelmek ellenére, már megtanult együtt élni ezzel a gyermekkori vagy inzulinfüggő diabétesznek is nevezett autoimmun betegséggel, melyben maga a szervezet károsítja és elpusztítja a hasnyálmirigyben termelődő, inzulint előállító sejteket, mindez ellehetetleníti a vércukorszint belső szabályozását.
A közhiedelemmel ellentétben, tudományos kutatási eredmények bizonyították, hogy a datolya – megfelelő mennyiségben fogyasztva – nem ártalmas a cukorbetegek számára, egyben új lehetőséget teremt, mint természetes élelmiszer és édesítőszer.
Az elhízás, a metabolikus szindróma és a cukorbetegség világméretű terjedésével egyidejűleg, kezdjük összetéveszteni a normálist a gyakorival, pedig a kettő közel sem azonos! A diabetes esetében ezek a „csúsztatások” komoly egészségügyi következmények, súlyos szövődmények kiinduló pontjai lehetnek!
Túlsúly, magas vérnyomás, magas vércukorszint… – a legtöbb ember csak akkor kapja fel a fejét és kezd el az egészséges táplálkozással foglalkozni, amikor az orvos a kezébe adja a rossz eredményeket tartalmazó leletet. Sokan nem is tudják, hogyan lehetett volna megelőzni betegségüket, s most min és hogyan kellene változtatni.
Új kutatások szerint, a 2. típusú cukorbetegség kialakulása kapcsolatba hozható az alvás közben termelődő melatonin alacsony szintjével. Kétszeres kockázatnak teszik ki magukat tehát az „éjjeli baglyok"!
A tartósan magas vércukorszint az erek falában elmeszesedéshez és szűkületekhez vezethet, a lábat felépítő csont, izom, bőr és idegsejtek is különböző mértékben sérülhetnek. A merev és beszűkült erek nem tudják megfelelő módon ellátni a sejteket táplálékkal, oxigénnel, így azok károsodhatnak, elhalhatnak. Emiatt – főként a láb bőrén – könnyen sebek alakulhatnak ki, így a megfelelő lábápolásnak kiemelt jelentősége van.
A nyaralás megszervezésekor a cukorbetegeknek különösen fontos az előírt gyógymód követése utazás közben is, ezért előrelátóan kell felkészülniük az utazásra.
Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a „normálnak” tekintett vércukorszint felső tartománya jelentősen növeli a rák, a demencia, a szívroham és még számos betegség kockázatát. Így például, mellrák esetében is, a megelőző lépéseknek van értelme, hiszen a mammográfia semmiféle védelmet nem jelent, csak detektál. Nem csak azzal tesz életéért, ha szűrővizsgálatokra jár, hanem, ha valóban megelőzi a rákot!
Brit kutatók egy csoportja az Aston Egyetemen kielemezte a váltakozó koplalás hatásait elsősorban az elhízás és a diabétesz vonatkozásában.
A cukorbetegség szinte népbetegségnek számít, amelynek 2-es típusára számos életmódbeli tényező is hajlamosíthat. A rizikófaktorok mellett, a tartós stresszállapot jelentősen gyorsítja a diabétesz kialakulását.
A magyarok naponta átlagosan 10 deka cukrot fogyasztanak, ami évente fejenként 35 kilogrammot tesz ki – ennek nagyjából a tizede lenne ideális. A „cukor” megnevezés alatt azonban nem csak a kristálycukor értendő, sokan tévesen azt hiszik, a barna cukor vagy a méz kevésbé kalóriadús. De vajon melyek az egyes édesítőszerek előnyei és hátrányai?
A 2-es típusú diabétesz a jó életkörülmények terjedésével párhuzamosan járványszerűen szaporodik – már gyermekek között is. A megbetegedésre számos életmódbeli tényező is hajlamosíthat. Lássuk, melyek ezek!
Az utóbbi évek gyakorlata fantasztikus lehetőséget nyitott meg a cukorbetegség kezelésében Magyarországon! A gyógyítás során szerzett széles és sokrétű tapasztalatom alapján állíthatom, hogy a diabétesz esetében vége a krónikus betegség mindenható mítoszának!
A cukorbetegség gyógyítható, ám keveset hallani arról, hogy amit krónikus, gyógyíthatatlan betegségnek kezelnek, az valójában egy megszüntethető anyagcserezavar.
Napjainkban a cukorbetegség rohamos terjedésének lehetünk tanúi, hazánkban becslések szerint akár 1-1,5 millió embert is érint, és kb. ugyanennyien lehetnek az akár évekig tünetmentesen lappangó diabétesz előállapotban is, mely korai felismeréssel és kezeléssel visszafordítható.
Az emberi szervezet jobban működik, mint a legprecízebb szakemberek által összeállított gépezet, ha viszont meghibásodik benne valami, az hatással van a többi szervre is. A cukorbetegség egyik szövődménye a vesebetegség, ami sokáig észrevehetetlen, és csak akkor produkál tüneteket, amikor már nagy a baj.
Két évvel ezelőtt talán még a ma 72 éves Dr. M.V. sem gondolta volna, hogy egy alternatív terápia alapvető változásokat eredményez nála. A doktornő II-es típusú cukorbetegségét napi 22-24 egység inzulinnal tartotta egyensúlyban. Ezen kívül magas vérnyomással és némi súlyfelesleggel is küzdött.

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!