Keresés
Close this search box.

Dietetika

A kókuszpálma azon kevés növény közé tartozik, melynek minden részét felhasználják.
Télen, kora tavasszal immunrendszerünkre nagyobb feladat hárul, de a fokozott vitamin-utánpótlás mellett gondoskodnunk kell azok felszívódásáról, hasznosulásáról is, amihez zsiradékok szükségesek. Igaz ugyan, hogy manapság egymásnak is ellentmondó információözön zúdul ránk a zsírokkal, olajokkal kapcsolatban, melyből az valóban igaz, hogy nem mindegy, mit választunk, és hogyan használjuk!
Tapasztalatok szerint a mesés, vonzó külső vagy esetleg a szívinfarktus elkerülése nem a legnyomósabb érvek a fogyás mellett. A következő 4 változás azonban közvetlen, jelentős és hosszú távú javulást eredményezhet az életminőségben, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni!
„Alig eszem, mégis hízok” – panaszolják sokan. „Na, persze” – gondoljuk kajánul, ez a zugevők szokásos mentegetőzése. Pedig a jelenség valóban létezik, több oka is lehet. Mi most a stressz hizlaló hatását járjuk körül.
Az ünnepi időszak a pihenésről, „nassolásról” és a kiadós étkezésekről is szól. Sok családnál egymást érik az ebéddel, vacsorával egybekötött rokonlátogatások, az asztalon ínycsiklandó fogások sorakoznak. Néhány praktikus tanáccsal szeretnénk segíteni, hogy a hagyományostól eltérő, egészségesebb karácsonyi ételeket állíthassanak össze.
Egészségtudatosnak lenni az év során, a hétköznapokban sem egyszerű! Nem mindig sikerül az életmód részeként időt és energiát fordítani a gondosan összeállított étrendre. A téli ünnepek alatt még a reformétrend hívei is gyakran kirúgnak a hámból, de azok kedvéért, akik alakjuk megőrzése vagy ételérzékenység (pl. glutén, laktóz) miatt MENTES étrendet választanak, szeretnénk az ünnep fényét néhány egészséges sütirecepttel is emelni.
Tudta, hogy a gombák nem is állatok, nem is növények? Földünkön mintegy 1,5 millió fajta él belőlük, de ezeknek csak a töredékét hasznosítjuk élelmezési és gyógyászati célokra.
Még az egészségtudatos emberek között is kevesen vannak azok, akik spártai módon le tudnak mondani minden finomságról, s ha rájuk tör a nassolási vágy, megelégszenek azzal, hogy sárgarépát rágcsáljanak. Szerencsére, napjainkban a reformkonyha egyre több egészséges alternatívát kínál, hogy bűntudat nélkül meglephessük magunkat és családunkat édességekkel, desszertekkel.
Elérkeztünk az őszi hónapokhoz, így ideje újraterveznünk nemcsak ruházatunkat, de étkezésünket is. Talán elsőként jutnak eszünkbe a most szezonjukat élő termések: a szőlő, körte, alma és a dió, mogyoró. Utóbbiak különösen értékesek, hiszen egész télen át táplálnak bennünket, érdemes tehát hosszú távra terveznünk, hogyan fogjuk őket sokoldalúan hasznosítani.
A dohányzás, a stressz, de akár napi két pohár cukrozott üdítő is jelentősen megnövelheti az öregedési folyamatokat gyorsító, az egész szervezetet károsító szabad gyökök mennyiségét. Jó hír, hogy e nem kívánatos folyamatokat antioxidánsokkal fékezhetjük!
Mi köze lehet májunknak és epénknek az öregedéshez? Elhihetjük-e hogy a májban lévő epekövek a jó egészség, a fiatalság és a vitalitás megőrzésének legfőbb gátjai?
Autoimmun gluténérzékenység esetén élethosszig gluténmentes étrendet kell tartani, melyhez kapcsolódóan a bevásárlás, a főzés, a konyha eszközök használata és az alapanyagok tárolása során sok apró, de fontos részletre kell figyelnünk.
A coeliákia – lisztérzékenység – bizonyos genetikai adottság mellett veleszületett, az egész szervezetet érintő, a sikér (glutén) által provokált autoimmun betegség, mely kezelés nélkül további autoimmun betegségek kialakulásához vezethet.
Azt mondják, sejtjeinkben, génjeinkben ott vannak származásunk nyomai. Nemzedékről nemzedékre örökítjük testünkben az információt, hogy őseink a világ mely részéről származnak, hol éltek. Ennek megfelelően testünk arra az időjárásra készül, azok az ételek etetik igazán, amire a múltban kódolva lett, amin eleink nevelkedtek. Mit is jelent ez nekünk, magyaroknak, egy keletről jövő, évszázadok óta a Kárpát-medencében megtelepedett nép gyermekeinek?
A diagnózis utáni első sokkhatást követi a másik, amikor az ételallergiás ember találkozik a környezete, a család, a barátok és kollégák reakcióival. Az érintett addigra már alaposan körbejárja a témát, s nem érti, hogy a többiek hogyan lehetnek ennyire tájékozatlanok vagy akár tapintatlanok a diétáját illetően.
Nem könnyű a háziasszony dolga, ha valamelyik családtagról kiderül, hogy gluténérzékeny. Emiatt az egész családot nem tilthatjuk el a gluténtartalmú ételektől, viszont az érintettnek élethosszig gluténmentes étkezést kell tartania. Érdemes átgondolnunk, milyen plusz feladatokat jelent ez esetben a bevásárlás, a főzés, a konyhai eszközök használata és az alapanyagok megfelelő tárolása.
A tejet a mai napig úgy ajánlják, mint az egészség forrását, pedig egészségügyi hatásaival kapcsolatban mindig is komoly aggályok merültek fel. A csecsemőkort követően csak az ember iszik tejet, ráadásul egy másik emlős tejét. Ezzel mesterségesen beavatkozik a GH/IGF/inzulin rendszer működésébe, ami hozzájárulhat a legtöbb civilizációs betegség kialakulásához.
Testi adottságaink jó része sajnos csak mértékkel korrigálható, mégis megpróbálhatjuk kihozni belőle a legjobbat. Érdemes ehhez az alkatunknak leginkább megfelelő diétát választanunk. Előző lapszámunkban a zömökebb testalkatú „nyugodt típusúak” diétájáról írtunk, most a sportos, mozgékony alkatúaknak adunk tippeket, hogy fittebbek, egészségesebbek és elégedettebbek lehessenek.
Ha valaki csak a kalóriatáblázatokat nézegeti, akkor elhűlve látja, hogy a zsírok ötször annyi kalóriát tartalmaznak, mint a tészta- és kenyérfélék – sokan rögtön elhiszik, hogy nem a kenyér, hanem a zsír hizlal. A vizsgálatok azonban éppen az ellenkezőjét bizonyítják: a sok zsírt, sok fehérjét és minimális szénhidrátot tartalmazó ketogén étrendnél már csak az éhezés vezet gyorsabb fogyáshoz.
Itt a tavasz, a természet ébred, melegszik az idő, lekerülnek a kabátok, sapkák, és mi is pompásan szeretnénk érezni magunkat a bőrünkben. A nyíló tulipánok és jácintok évről évre hozzák a formájukat, ami rólunk sajnos nem igazán mondható el!
Búza, glutén, tojás, tej és szója – leggyakrabban ezek az összetevők okoznak panaszokat akkor, ha valaki ételallergiás vagy ételérzékeny. A kettő ugyanis különböző betegség, az egyik sokkal több embert érint, tüneteik sem teljesen azonosak, a kivizsgálásuk módja is teljesen különböző.
Az elhízást nem csupán azért tekinthetjük betegségnek, mert a következményei súlyosak, s nem azért, mert a mohóság betegség volna, hanem azért, mert a nyugati étrend olyan anyagcserezavarokat idéz elő, amelyek egyszerű kalóriacsökkentéssel vagy sporttal hosszú távra nem szüntethetők meg.
A tavasz beköszönte óta bizonyára rengeteg fogyást segítő tanácsot és rendkívüli eredményeket ígérő tippet, módszert olvasott. Hasznos kiemelni, hogy néhány aranyszabály betartása kulcsfontosságú az egészséges súlyvesztés érdekében.
Az elhízás mára népbetegséggé nőtte ki magát. Magyarországon a felnőtt lakosság mintegy 25%-a kövér, így Európában az egyik leginkább elhízott társadalom vagyunk. E problémára érdemes már gyermekkorban odafigyelni!
Aki eddig édesszájú volt 30-40 évig, attól nehéz elvárni, hogy ezentúl – a reformétrend irányzatokat követve – aszkéta módon mondjon le minden megszokott finomságról. Ez ellentmondana az emberi természetnek.
Egyre több orvos állítja, hogy manapság szinte mindenkinek van valamilyen jellegű emésztési panasza. Az eleinte csaknem tünetmentes állapotból (pl. latens tejcukor, tejfehérje vagy gluténérzékenységből), mely klinikai tünetek nélkül, rejtett formában zajlik, s az évtizedek során alattomosan kikezdi a bélnyálkahártyát, eleinte enyhe, később súlyosabb elváltozások is kialakulhatnak.
Az Institute of Food Allergy Research kutatói úgy vélik, az interleukin-12 a felelős az ételallergiák megjelenéséért. Ez a molekula fontos szerepet játszik az immunrendszer helyes működésében, ám ételallergiások esetében nem termelődik. Felmerült, hogy külső bevitele terápiás lehetőséget nyújthat az ételallergiák enyhítése, gyógyítása terén.
Manapság egymásnak igencsak ellentmondó információözön zúdul ránk a zsírokkal, olajokkal kapcsolatban. Sokan az elhízásért – tévesen – a zsírokat okolják, és messze elkerülik őket, pedig fogyasztásuk a legújabb kutatások szerint, nélkülözhetetlen az egészséghez. Nem mindegy azonban, milyen zsiradékot választunk, és hogyan használjuk!
A táplálékallergia aluldiagnosztizált betegség. Nemzetközi felmérések szerint az európai lakosság 6-8%-a valamilyen táplálékra igazoltan allergiás – a leggyakoribb táplálék-allergének a tej, tojás és a liszt. Valójában, ennél jóval nagyobb azok száma, akiknek rendszeresen gyomor-bélrendszeri panaszai vannak bizonyos ételek fogyasztása után, de nem fordulnak orvoshoz, hanem egyedül küzdenek a panaszokkal.

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!