Diabetológia

A cukorbetegség sokszor már csak előrehaladott stádiumban okoz tüneteket, azonban tudnunk kell, hogy számos tényező hajlamosít a kialakulására. Ilyen önálló rizikófaktor a stressz is.
A legtöbb ember ismeri a cukorfogyasztás egészségi kockázatait, korlátozása mégis nehézséget okoz édesszájú nemzedékünknek. Amennyiben diabétesz, fogyókúra, vagy egyéb okból mégis kénytelenek vagyunk lemondani a cukorról, az édesítőszerek zavarba ejtően széles választékával találjuk magunkat szembe.
A cukorbetegség alattomos kór, sokszor csak akkor okoz tüneteket, amikor már a szövődmények is kialakultak. Különösen a túlsúllyal élőknek érdemes felfigyelniük azokra a jellemző tünetekre, melyek diabéteszre utalhatnak. Melyek is ezek?
Az elhízás egyik oka és következménye az inzulinrezisztencia, a magas inzulinszint és a magas átlagos vércukorszint. Az utóbbi években számos vizsgálat mutatott rá, hogy a sejtek számára az inzulin teszi lehetővé a cukorfelvételt, a magas inzulinszint – különösen magas vércukorszinttel párosulva – kedvez a ráksejtek növekedésének.
Életünk egyik fontos tevékenysége az evés, ami létezésünk első napjától az utolsóig elkísér minket. Az evés kellemes dolog. Agyunk elégedetten konstatálja, hogy gyomrunk tele van, lesz elegendő energia a lét fenntartásához. A cukorbetegeknél mindez kicsit másként történik.
Sokan azt gondolják, hogy a cukorbetegség öröklött lehet, és a szervezet egy genetikai hibája áldozata, vagy eleve hajlamos a betegségre. Noha genetikai okok játszhatnak bizonyos szerepet a diabétesz kialakulásában, az esetek többségében ez nem így van.
A boltok polcain sokféle édesítőszert találhatunk. Vannak utóízesítésre vagy italok édesítésére alkalmasak, de vannak, melyekkel süthetünk-főzhetünk is. Vannak cukorhoz hasonlóan magas szénhidráttartalmúak, és szerencsére vannak energiamentesek is.
A 13 éves Ádám 1-es típusú cukorbetegségét másfél évvel ezelőtt diagnosztizálták. A kezdeti ijedelmek ellenére, már megtanult együtt élni ezzel a gyermekkori vagy inzulinfüggő diabétesznek is nevezett autoimmun betegséggel, melyben maga a szervezet károsítja és elpusztítja a hasnyálmirigyben termelődő, inzulint előállító sejteket, mindez ellehetetleníti a vércukorszint belső szabályozását.
A közhiedelemmel ellentétben, tudományos kutatási eredmények bizonyították, hogy a datolya – megfelelő mennyiségben fogyasztva – nem ártalmas a cukorbetegek számára, egyben új lehetőséget teremt, mint természetes élelmiszer és édesítőszer.
Az elhízás, a metabolikus szindróma és a cukorbetegség világméretű terjedésével egyidejűleg, kezdjük összetéveszteni a normálist a gyakorival, pedig a kettő közel sem azonos! A diabetes esetében ezek a „csúsztatások” komoly egészségügyi következmények, súlyos szövődmények kiinduló pontjai lehetnek!
Túlsúly, magas vérnyomás, magas vércukorszint… – a legtöbb ember csak akkor kapja fel a fejét és kezd el az egészséges táplálkozással foglalkozni, amikor az orvos a kezébe adja a rossz eredményeket tartalmazó leletet. Sokan nem is tudják, hogyan lehetett volna megelőzni betegségüket, s most min és hogyan kellene változtatni.
Új kutatások szerint, a 2. típusú cukorbetegség kialakulása kapcsolatba hozható az alvás közben termelődő melatonin alacsony szintjével. Kétszeres kockázatnak teszik ki magukat tehát az „éjjeli baglyok"!
A tartósan magas vércukorszint az erek falában elmeszesedéshez és szűkületekhez vezethet, a lábat felépítő csont, izom, bőr és idegsejtek is különböző mértékben sérülhetnek. A merev és beszűkült erek nem tudják megfelelő módon ellátni a sejteket táplálékkal, oxigénnel, így azok károsodhatnak, elhalhatnak. Emiatt – főként a láb bőrén – könnyen sebek alakulhatnak ki, így a megfelelő lábápolásnak kiemelt jelentősége van.
A nyaralás megszervezésekor a cukorbetegeknek különösen fontos az előírt gyógymód követése utazás közben is, ezért előrelátóan kell felkészülniük az utazásra.
Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a „normálnak” tekintett vércukorszint felső tartománya jelentősen növeli a rák, a demencia, a szívroham és még számos betegség kockázatát. Így például, mellrák esetében is, a megelőző lépéseknek van értelme, hiszen a mammográfia semmiféle védelmet nem jelent, csak detektál. Nem csak azzal tesz életéért, ha szűrővizsgálatokra jár, hanem, ha valóban megelőzi a rákot!
Brit kutatók egy csoportja az Aston Egyetemen kielemezte a váltakozó koplalás hatásait elsősorban az elhízás és a diabétesz vonatkozásában.
A cukorbetegség szinte népbetegségnek számít, amelynek 2-es típusára számos életmódbeli tényező is hajlamosíthat. A rizikófaktorok mellett, a tartós stresszállapot jelentősen gyorsítja a diabétesz kialakulását.
A magyarok naponta átlagosan 10 deka cukrot fogyasztanak, ami évente fejenként 35 kilogrammot tesz ki – ennek nagyjából a tizede lenne ideális. A „cukor” megnevezés alatt azonban nem csak a kristálycukor értendő, sokan tévesen azt hiszik, a barna cukor vagy a méz kevésbé kalóriadús. De vajon melyek az egyes édesítőszerek előnyei és hátrányai?
A 2-es típusú diabétesz a jó életkörülmények terjedésével párhuzamosan járványszerűen szaporodik – már gyermekek között is. A megbetegedésre számos életmódbeli tényező is hajlamosíthat. Lássuk, melyek ezek!
Az utóbbi évek gyakorlata fantasztikus lehetőséget nyitott meg a cukorbetegség kezelésében Magyarországon! A gyógyítás során szerzett széles és sokrétű tapasztalatom alapján állíthatom, hogy a diabétesz esetében vége a krónikus betegség mindenható mítoszának!
A cukorbetegség gyógyítható, ám keveset hallani arról, hogy amit krónikus, gyógyíthatatlan betegségnek kezelnek, az valójában egy megszüntethető anyagcserezavar.
Napjainkban a cukorbetegség rohamos terjedésének lehetünk tanúi, hazánkban becslések szerint akár 1-1,5 millió embert is érint, és kb. ugyanennyien lehetnek az akár évekig tünetmentesen lappangó diabétesz előállapotban is, mely korai felismeréssel és kezeléssel visszafordítható.
Az emberi szervezet jobban működik, mint a legprecízebb szakemberek által összeállított gépezet, ha viszont meghibásodik benne valami, az hatással van a többi szervre is. A cukorbetegség egyik szövődménye a vesebetegség, ami sokáig észrevehetetlen, és csak akkor produkál tüneteket, amikor már nagy a baj.
Két évvel ezelőtt talán még a ma 72 éves Dr. M.V. sem gondolta volna, hogy egy alternatív terápia alapvető változásokat eredményez nála. A doktornő II-es típusú cukorbetegségét napi 22-24 egység inzulinnal tartotta egyensúlyban. Ezen kívül magas vérnyomással és némi súlyfelesleggel is küzdött.

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

ParaMedica
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.