Keresés
Close this search box.

Dietetika

Nem véletlen a mondás a mindenre jó ecetes ollóról – az ecet valóban egy rendkívül sokoldalú készítmény. Története évezredekre nyúlik vissza: az ember nagyon régóta használja emésztést serkentő tulajdonsága miatt és a fertőzéseket keltő kórokozók ellen. Az elmúlt évtizedek méltatlan mellőzése után érdemes tehát újra felfedeznünk!
Az elhízás bizonyítottan az egyik legjelentősebb egészségügyi probléma. A magyar lakosság 60%-át, vagyis 10 emberből 6-ot közvetlenül érint. A túlsúly következménye olyan betegségek kialakulása, mint például az érelmeszesedés, magas vérnyomás, szívinfarktus, érelzáródások vagy a 2-es típusú cukorbetegség. A statisztikák szerint a dohányzást követően a második legfőbb rizikófaktora a civilizációs betegségeknek. Hátterében állhatnak betegségek, genetikai és pszichés tényezők, de leggyakoribb okozója mégis a helytelen életmód.
Javában tart a grillszezon, a nyárias időben szívesen sütögetünk a szabadban. A legtöbben finom fűszerekkel vagy ízletes szószókban pácolt grillezett húsokat, halakat készítenek, melyek egyöntetű sikert aratnak – kivéve hisztamin-intolerancia esetén, ahol a füstölt húsok és egyes fűszerek is gondot okozhatnak.
A számtalan diétás irányzat sokféle, gyakran egymásnak ellentmondó tanáccsal lát el bennünket, viszont mindegyik, egységesen a salátafélék bőséges fogyasztására buzdít. Ha nyár, akkor nemcsak grillszezon, de salátaszezon is van, hiszen a grillhúsok mellé „kötelező” valamilyen salátakölteményt is tálalni.
A kiegyensúlyozott, változatos, értékes alapanyagokban, élelmi rostban gazdag étrend követése mindenkinek hasznos, de cukorbetegként emellett figyelni kell a napi energiabevitelre, és a makro-tápanyagok (szénhidrát, fehérje, zsír) elfogyasztott mennyiségére is. Nézzük meg a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, tévhiteket a cukorbetegek gyümölcsfogyasztása kapcsán!
Közeledik a fürdőruhaszezon. Egyre sürgetőbbé válik a fogyókúra. Sokan mégis hiába kezdenek különböző diétákba, hiába sportolnak, hogy formába hozzák magukat, előfordul, hogy a plusz kilók mégsem akarnak eltűnni. Hogyan tovább?
Hazánkban sajnos népbetegség a 2-es típusú cukorbetegség és a krónikus fáradtság szindróma, ennek következtében az irritábilis bél szindróma (IBS), illetve a vékony- és vastagbélgyulladás különféle formáinak gyakorisága már milliós nagyságrendű. Nézzük meg, hogyan alakul ki a helytelen táplálkozás, a tudománytalan gyógyszerezés és a divathóbortok eredményeként a komplex kórkép.
Hippokratész eme bölcs megállapítása ma már szinte mindenki számára evidens. A helyes táplálkozás szerepe a testtömeg karbantartásban és az egészségmegőrzésben már köztudott és bizonyított, ám a korábbi irányelvekhez képest az újabb ajánlások néhány meglepő fordulattal szolgálnak.
Ezek lennénk mi, magyarok a világ többi részének szemében: az ostorcsattogtató gulyásnemzet, akik paprika nélkül talán csak a desszertet tudják elképzelni az asztalon? Ha jobban belegondolunk, tényleg minden magyar konyhában ott a paprika, és ha nem lenne, hiányozna. Tartjuk a tradíciót, hisz már a napköziben is ezen „edukálódtak” az ízlelőbimbóink. Ráadásul, ha kicsit utánanézünk a paprikafogyasztás élettani hatásainak, már nem is akarjuk lecserélni távol-keleti fűszerekre vagy dél-amerikai szuperfood-őrleményekre.
Az amerikai Orvosi Intézet 1998-ban a kolint esszenciális tápanyagnak nyilvánította. Szerepe a szervezet működésében igen sokrétű. Egész életünkön át – a magzati kortól idős korunkig – alapvető szükségletünket képezi. Ezt bizonyítandó, egy vizsgálatban egészséges emberektől megvonták a kolint, és hamarosan a résztvevők 80%-ánál a máj- vagy izomkárosodás előjelei jelentkeztek.
Legtöbben, amikor a baktérium szót meghalljuk, általában a kórokozókra gondolunk, és különféle betegségek jutnak eszünkbe. Azonban egyes baktériumok az emberi szervezet normál állapotának részei, méghozzá olyannyira, hogy 10-szer több van belőlük testünkben, mint emberi sejt. Hasznos baktériumok találhatók például az emberi bőrön, szájban, torokban, a béltraktusban és a szülőcsatornában is.
Megdöbbentő, hogy az élő szervezetben minden mindennel összefügg, és ideális esetben harmonikus egyensúlyban van. Ilyenkor megfelelő a koleszterinszintünk, így egészséges az érrendszerünk, megfelelő az epesavak termelése, ami elengedhetetlen a jó emésztéshez, ennek köszönhetően pedig stabil a tápanyag- és vitaminellátásunk, nem szenvedünk hiányt semmiben, így jól működik az immunrendszerünk. Sajnos, az összes feltétel ritkán teljesül egyszerre.
Egészségünk, erőnlétünk és jó közérzetünk nagymértékben függ bélflóránk összetételétől és stabilitásától. A bélrendszerben élő hasznos baktériumok száma a téli egészségtelen étkezés és gyakori antibiotikum kúrák miatt általában megfogyatkozik. Ennek következményeit, a hasfájást, puffadást, székrekedést vagy hasmenést megfelelő diétával, pre- és probiotikumok fogyasztásával enyhíthetjük.
Télen, kora tavasszal immunrendszerünkre nagyobb feladat hárul, de a fokozott vitamin-utánpótlás mellett gondoskodnunk kell azok felszívódásáról, hasznosulásáról is, amihez zsiradékok szükségesek. Igaz ugyan, hogy manapság egymásnak is ellentmondó információözön zúdul ránk a zsírokkal, olajokkal kapcsolatban, melyből az valóban igaz, hogy nem mindegy, mit választunk, és hogyan használjuk!
Tapasztalatok szerint a mesés, vonzó külső vagy esetleg a szívinfarktus elkerülése nem a legnyomósabb érvek a fogyás mellett. A következő 4 változás azonban közvetlen, jelentős és hosszú távú javulást eredményezhet az életminőségben, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni!
„Alig eszem, mégis hízok” – panaszolják sokan. „Na, persze” – gondoljuk kajánul, ez a zugevők szokásos mentegetőzése. Pedig a jelenség valóban létezik, több oka is lehet. Mi most a stressz hizlaló hatását járjuk körül.
Az ünnepi időszak a pihenésről, „nassolásról” és a kiadós étkezésekről is szól. Sok családnál egymást érik az ebéddel, vacsorával egybekötött rokonlátogatások, az asztalon ínycsiklandó fogások sorakoznak. Néhány praktikus tanáccsal szeretnénk segíteni, hogy a hagyományostól eltérő, egészségesebb karácsonyi ételeket állíthassanak össze.
Egészségtudatosnak lenni az év során, a hétköznapokban sem egyszerű! Nem mindig sikerül az életmód részeként időt és energiát fordítani a gondosan összeállított étrendre. A téli ünnepek alatt még a reformétrend hívei is gyakran kirúgnak a hámból, de azok kedvéért, akik alakjuk megőrzése vagy ételérzékenység (pl. glutén, laktóz) miatt MENTES étrendet választanak, szeretnénk az ünnep fényét néhány egészséges sütirecepttel is emelni.
Tudta, hogy a gombák nem is állatok, nem is növények? Földünkön mintegy 1,5 millió fajta él belőlük, de ezeknek csak a töredékét hasznosítjuk élelmezési és gyógyászati célokra.
Még az egészségtudatos emberek között is kevesen vannak azok, akik spártai módon le tudnak mondani minden finomságról, s ha rájuk tör a nassolási vágy, megelégszenek azzal, hogy sárgarépát rágcsáljanak. Szerencsére, napjainkban a reformkonyha egyre több egészséges alternatívát kínál, hogy bűntudat nélkül meglephessük magunkat és családunkat édességekkel, desszertekkel.
Elérkeztünk az őszi hónapokhoz, így ideje újraterveznünk nemcsak ruházatunkat, de étkezésünket is. Talán elsőként jutnak eszünkbe a most szezonjukat élő termések: a szőlő, körte, alma és a dió, mogyoró. Utóbbiak különösen értékesek, hiszen egész télen át táplálnak bennünket, érdemes tehát hosszú távra terveznünk, hogyan fogjuk őket sokoldalúan hasznosítani.
A dohányzás, a stressz, de akár napi két pohár cukrozott üdítő is jelentősen megnövelheti az öregedési folyamatokat gyorsító, az egész szervezetet károsító szabad gyökök mennyiségét. Jó hír, hogy e nem kívánatos folyamatokat antioxidánsokkal fékezhetjük!
Mi köze lehet májunknak és epénknek az öregedéshez? Elhihetjük-e hogy a májban lévő epekövek a jó egészség, a fiatalság és a vitalitás megőrzésének legfőbb gátjai?
Autoimmun gluténérzékenység esetén élethosszig gluténmentes étrendet kell tartani, melyhez kapcsolódóan a bevásárlás, a főzés, a konyha eszközök használata és az alapanyagok tárolása során sok apró, de fontos részletre kell figyelnünk.
A coeliákia – lisztérzékenység – bizonyos genetikai adottság mellett veleszületett, az egész szervezetet érintő, a sikér (glutén) által provokált autoimmun betegség, mely kezelés nélkül további autoimmun betegségek kialakulásához vezethet.
Azt mondják, sejtjeinkben, génjeinkben ott vannak származásunk nyomai. Nemzedékről nemzedékre örökítjük testünkben az információt, hogy őseink a világ mely részéről származnak, hol éltek. Ennek megfelelően testünk arra az időjárásra készül, azok az ételek etetik igazán, amire a múltban kódolva lett, amin eleink nevelkedtek. Mit is jelent ez nekünk, magyaroknak, egy keletről jövő, évszázadok óta a Kárpát-medencében megtelepedett nép gyermekeinek?

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!