Keresés
Close this search box.

Dietetika

Dr. Hummel Zoltán felfedezte, miként tudnak a rostok több vizet megkötni és a bélcsatornában tartani.
A Hirosimában és Nagaszakiban történt atomrobbantás egészségkárosító hatásából következő átlagos élettartam-csökkenés a túlélők között, jóval kevesebb (kisebb sugárdózisnál 4 hónap, nagyobb dózisnál 2–6 év), mint a túlsúly okozta átlagos élettartam csökkenés, amely – felmérések szerint – mintegy 7 évvel rövidítheti meg az ember életét.
A gyermekvárás ideje alatt a legtöbb nő fokozottan odafigyel étrendjére, hogy a lehető legjobb feltételeket biztosítsa gyermeke számára. Felmerül azonban a kérdés: elegendő-e ezt a figyelmet és törődést csak a terhesség idejére koncentrálni?
A cukorbetegség már az ókorban is ismert volt. Akkor még kizárólag gyógynövényekkel kezelték, gyógyították. A napjainkban alkalmazott gyógyszeres, illetve diétás terápiák kiegészítésére, továbbra is segítségül hívhatjuk a „természet patikáját”, bizonyos gyógynövényekkel ugyanis meglepően jó eredményeket érhetünk el.
Az emberi szervezetben lejátszódó oxidációs folyamatok, illetve az azokat ellensúlyozó anti-oxidánsok rendelkezésünkre álló választéka az egészségvédelem egyik legfontosabb területét képezik. Tekintsük át, milyen forrásokból juthatunk e nélkülözhetetlen anyagokhoz!
Felmérések szerint, a kis jövedelműek pénzük legnagyobb részét élelemre költik, s nyilván olyat vásárolnak, ami olcsó és laktató, cukros, zsíros. A szegény családok körében legalább annyi, vagy még több az elhízott, mint a jómódúaknál. A gazdasági válság sem tesz jót a kilóknak! A munkanélküliek általában mind meghíznak, hiszen többet vannak otthon, többet főznek, gyakrabban nyitják ki a hűtőt, hiszen otthon nincs egész nap kontroll, mint a munkahelyen. Megállapítható, hogy a munkanélküliség és a nyugdíjba vonulás egyaránt hizlal.
Szénhidrátban, zsírban és kémiai adalékanyagokban gazdag táplálkozásunk óhatatlanul a szervezet elsavasodásához vezet, ami kedvező feltételeket teremt a gombák elszaporodásához – fő táplálékukat ugyanis épp ezek a tápanyagok jelentik. Visszatérő gombafertőzés esetén viszont felmerül az immunrendszer gyengülésének gyanúja, amit többek között toxikus anyagok, krónikus stressz és kimerültség is okozhat, ami önmagában is elsavasodáshoz vezethet, s íme, így zárul be az ördögi kör.
Valljuk be, szinte mindannyian teszünk valamilyen újévi fogadalmat! Nagy hévvel nekikezdünk, majd mikor pár hét múlva elfogy a kezdeti lelkesedés, lendület, gyorsan lemondunk fogadalmunkról, hiszen ami nincs, azzal nem is kell foglalkozni. Egyre egészségtelenebb életmódot folytató társadalmunkban sokan fogadják meg, hogy az előttük álló új esztendőben lefogynak, egészségesen táplálkoznak, rendszeresen sportolnak majd. Mit tegyünk, hogy lelkesedésünk a hótakaró olvadása után is megmaradjon, s szervezetünk végre megtisztulhasson a sok év alatt lerakódott feleslegektől?
Sokan azt gondolják, azzal, hogy diétájuk, méregtelenítő kúrájuk, vagy mindennapi étkezésük során lemondanak bizonyos ételek, például a hús fogyasztásáról, mindent megtettek az egészséges táplálkozás érdekében, holott ez a táplálkozási forma is rejthet magában veszélyeket, ha nem vagyunk elég tájékozottak.
Egyre több egészségtudatos fogyasztó számára válik világossá, hogy kísérleti nyulak vagyunk egy világméretű manipulációban, ahol a „boszorkánykonyhák” évről-évre a mesterséges élelmiszer adalékanyagok ezreit zúdítják a reklámokkal elkábított embertömegek milliárdjaira.
Állandóan fáradt, szélgörcsök gyötrik, a puf-fadás miatt már a nadrágját is ki kell gombolnia, nem tud megszabadulni súlyfeleslegétől és rossz az emésztése? Mindez azt jelzi, hogy ideje az alapos méregtelenítésnek, melynek első lépése a béltisztítás, ugyanis az egészségért felelős baktériumok csak a tiszta belekben és KÖTÖTT VÍZ jelenlétében maradnak életben. Mit jelent mindez?
Nyakunkon az ünnep! Közeledik a karácsony, ami nemcsak pihenést, kikapcsolódást, hanem szervezetünknek – ezen belül is emésztőrendszerünknek – nagy megterhelést jelent. Az ünnepi asztalnál ugyanis mindenki lelkiismeret-furdalás nélkül tömi tele a hasát, röviddel azután pedig következik a gyomorfájás, haspuffadás, epegörcs, mert emészteni – legalábbis ilyen mennyiségű, ennyi fogásból álló lakomát – igenis nehéz!
Az őszi időszakban különösen sok panaszt okoz a gyomor- és nyombélfekély. Igen gyakori megbetegedés, statisztikák szerint csaknem minden tizedik embert érinti. Számukra a karácsonyi ünnepek részben az önmegtartóztatásról szólnak, hiszen nem lakmározhatnak azt, és annyit, mint a család többi tagja.
Élt egy Percy Weston nevű ember Ausztráliában, aki már az 1900-as évek közepén rájött, hogy az egészségünket érintő legtöbb probléma szervezetünk végtelen elsavasodásának következménye. Percy Weston 50 év kutatómunkájának eredményeként kiderítette, melyek azok a lúgosító anyagok, amiket speciális módon egy receptúrába ágyazva, emberek ezreinek, tízezreinek segíthet.
A civilizációs betegségeket a civilizáció okozza. De vajon hogyan ragadható meg a civilizáció, mint megbetegítő tényező? Melyik aspektusa felelős a betegségekért? A sűrű népesség? A mesterséges anyagok és a szennyezett környezet? A kutatások alapján úgy tűnik, hogy a fő tényező: a helytelen táplálkozás és a nap kerülése.
Az evolúció során az ember évmilliókig egyáltalán nem élt gabonával. Az „egészséges” táplálkozást célul tűzve, nem a nyugati étrendből kell kiindulni, hanem abból, hogyan táplálkoztak őseink, mire adaptálódtunk évmilliók alatt. Ehhez modellként szolgálnak a természeti népek, ahol még ismeretlenek a civilizációs betegségek – bár a civilizáció csápjai lassan őket is elérik. Az evolúciós orvoslás és evolúciós táplálkozás-tudomány az ő tanulmányozásukkal többet tudhat meg az emberi szervezet egészséges működéséről, mint az orvostudományi kutatásokkal. Új könyvem sokéves gondolkodás és vizsgálódás eredménye. Ebből szeretnék néhány kiragadott gondolatot megosztani a Kedves Olvasóval.
Nemcsak az fontos, hogy a menopauza alatt – életünk második szakaszában – mi történik velünk, hanem legalább ennyire az is, hogy mi történik bennünk – testi és lelki értelemben egyaránt. Szerencsére mindennek nem pusztán elszenvedői, hanem aktív, kreatív alakítói, irányítói is lehetünk.
A bőség zavarában élünk! A boltok kínálata soha nem látott mértékben megnövekedett. 12 évvel ezelőtt legfeljebb 5 ezer, önmagában is fogyasztható élelmiszert kínáltak, ma viszont már több mint 50 ezerből is választhatunk. Ha 100 évig élnénk, akár mindennap más ételt ehetnénk, s még a végére sem érnénk. Kérdés, hogy beltartalmi értékük mennyire szolgálja a hosszú életet? Megrövidítik, avagy meghosszabbítják életünket, hogy tényleg 100 évig kóstolgathassuk őket?
Tudjuk, hogy elhízni veszélyes, és hogy ennek kockázata a korral egyre növekedik. Azt is tudjuk, hogy diétázni kellene, ám ez sokunknak valahogy nem sikerül. A kezdeti, átmeneti sikereket gyakran kudarcok követik – pár nap alatt visszahízzuk az épp leadott kilókat, erről persze hallgatunk. Talán segíthet Önöknek, ha tisztázunk néhány fontos alapfogalmat.
Kutatók felfedeztek egy új génsort, ami az elhízásért, a derékbőség növekedéséért, és akár a 2-es típusú diabétesz kialakulásáért is felelős lehet. A génsorozat a brit népesség 50%-ánál fellelhető.
Egyes felmérések szerint a magyarok 15%-a szenved székrekedésben. Közülük 41%-ot különösen súlyosan és tartósan érint a probléma, melynek egyik legfőbb kiváltó oka a stressz. A hajszolt életet élőknél összességében sokkal gyakrabban fordulnak elő emésztési panaszok, mint a manapság kisebbséghez tartozó, nyugodt életvitelt folytatóknál. Állapotunkon a hashajtók mellett (vagy helyett) sokat javíthatunk körültekintő, rostdús étrenddel, rendszeres testmozgással és speciális lazító gyakorlatokkal.
Miért nassolunk? Milyen erő bír rá minket, hogy akkor is együnk, amikor nem vagyunk éhesek? Egyáltalán mit igyekszünk ezzel csillapítani, éhséget, vagy valami mást?
Optimális esetben megfelelő vegyes – például mediterrán – táplálkozással egy felnőtt nő energiaszükséglete 1700–1900 kcal/nap, a férfié pedig 1900–2200 kcal/nap – napi 10 ezer lépésnyi mozgásmennyiség teljesítése esetén, kb. 40 éves korig. 40 év felett azonban, ha nem növeljük a mozgás mennyiségét, anyagcserénk lassulása miatt, még fenti optimális táplálkozás esetén is – a statisztikák szerint – évi 1kg-ot hízhatunk. Kevesen vagyunk azonban, akik a fenti optimumot tartjuk – ki a kalória-bevitelben, ki pedig a mozgásban.
Szervezetünk az anyagcsere során a környezetéből különböző anyagokat vesz fel, azokat feldolgozza, felhasználja, és a „felesleget” ugyancsak környezetének adja le. A szervezet számára – többek között az élet fenntartásához – szükséges anyagokat (a molekuláris oxigén kivételével) táplálékunkkal vesszük fel, nem mindegy tehát, hogy milyen élelemmel, milyen minőségű és hosszúságú életet biztosítunk magunk számára.
Az anyagcsere szó nagyon elterjedt a magyar szóhasználatban. Az interneten rákeresve a másodperc töredéke alatt 89 000 találatot kapunk, ugyanakkor a fogalom körül számos dolog tisztázatlan.
Az elhízás, korunk népbetegsége az egyik legnagyobb egészségügyi probléma. Általában a testtömeg alapján döntjük el, hogy ki a normális, és ki van elhízva. A mérleg azonban sok mindent nem árul el, ezért más jellegű vizsgálatra is szükség lenne.
Az emberi szervezet felépítéséhez, sejtjeinek pótlásához, az összes élettani folyamat működéséhez, mindennapi életünk tevékenységeihez szükséges energiát nagyrészt elfogyasztott táplálékunkból merítjük. Ennek feldolgozása és hasznosítása az emésztés és felszívódás során történik. Tápcsatornánk egy kb. 9 méter hosszú „csőrendszer, melynek fő szakaszai a száj, a garat, a nyelőcső, a gyomor és a belek.
A coeliakia (lisztérzékenység), életre szóló gluten-intolerancia miatt létrejövő immunbetegség, ahol a szervezet a kalászos gabonákban található gluten fehérjék hatására, a saját szervek, szövetek (vékonybél, bőr, máj, idegrendszer) ellen kezd dolgozni. Ennek következtében a vékonybél károsodása alakul ki, és a kórjelek serdülő vagy felnőtt korban már más szervekben is megjelenhetnek.
Mit köszönhet tehát a kisbaba a baktériumoknak? Az életét! Születéskor ugyanis a bélrendszer steril, az immunrendszer pedig még nem működik, hiszen eddig mindent a mama csinált. Egy esetleges fertőzés akár napok alatt végezhetne a babával, de a mama újabb csodát tesz érte.
A gyermekvállalás egy életre szóló program, vállalkozás, melyet az egészséges, életerős baba érdekében érdemes alaposan megtervezni és előkészíteni. Tekintettel arra, hogy a magzat számára 9 hónapon át az anya teste biztosítja a „lakhatást" és a táplálékot, illendő azt a kis vendég érkezése előtt alaposan megtisztítani, „kitakarítani”.

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!