Keresés
Close this search box.

Dietetika

A diagnózis utáni első sokkhatást követi a másik, amikor az ételallergiás ember találkozik a környezete, a család, a barátok és kollégák reakcióival. Az érintett addigra már alaposan körbejárja a témát, s nem érti, hogy a többiek hogyan lehetnek ennyire tájékozatlanok vagy akár tapintatlanok a diétáját illetően.
Nem könnyű a háziasszony dolga, ha valamelyik családtagról kiderül, hogy gluténérzékeny. Emiatt az egész családot nem tilthatjuk el a gluténtartalmú ételektől, viszont az érintettnek élethosszig gluténmentes étkezést kell tartania. Érdemes átgondolnunk, milyen plusz feladatokat jelent ez esetben a bevásárlás, a főzés, a konyhai eszközök használata és az alapanyagok megfelelő tárolása.
A tejet a mai napig úgy ajánlják, mint az egészség forrását, pedig egészségügyi hatásaival kapcsolatban mindig is komoly aggályok merültek fel. A csecsemőkort követően csak az ember iszik tejet, ráadásul egy másik emlős tejét. Ezzel mesterségesen beavatkozik a GH/IGF/inzulin rendszer működésébe, ami hozzájárulhat a legtöbb civilizációs betegség kialakulásához.
Testi adottságaink jó része sajnos csak mértékkel korrigálható, mégis megpróbálhatjuk kihozni belőle a legjobbat. Érdemes ehhez az alkatunknak leginkább megfelelő diétát választanunk. Előző lapszámunkban a zömökebb testalkatú „nyugodt típusúak” diétájáról írtunk, most a sportos, mozgékony alkatúaknak adunk tippeket, hogy fittebbek, egészségesebbek és elégedettebbek lehessenek.
Ha valaki csak a kalóriatáblázatokat nézegeti, akkor elhűlve látja, hogy a zsírok ötször annyi kalóriát tartalmaznak, mint a tészta- és kenyérfélék – sokan rögtön elhiszik, hogy nem a kenyér, hanem a zsír hizlal. A vizsgálatok azonban éppen az ellenkezőjét bizonyítják: a sok zsírt, sok fehérjét és minimális szénhidrátot tartalmazó ketogén étrendnél már csak az éhezés vezet gyorsabb fogyáshoz.
Itt a tavasz, a természet ébred, melegszik az idő, lekerülnek a kabátok, sapkák, és mi is pompásan szeretnénk érezni magunkat a bőrünkben. A nyíló tulipánok és jácintok évről évre hozzák a formájukat, ami rólunk sajnos nem igazán mondható el!
Búza, glutén, tojás, tej és szója – leggyakrabban ezek az összetevők okoznak panaszokat akkor, ha valaki ételallergiás vagy ételérzékeny. A kettő ugyanis különböző betegség, az egyik sokkal több embert érint, tüneteik sem teljesen azonosak, a kivizsgálásuk módja is teljesen különböző.
Az elhízást nem csupán azért tekinthetjük betegségnek, mert a következményei súlyosak, s nem azért, mert a mohóság betegség volna, hanem azért, mert a nyugati étrend olyan anyagcserezavarokat idéz elő, amelyek egyszerű kalóriacsökkentéssel vagy sporttal hosszú távra nem szüntethetők meg.
A tavasz beköszönte óta bizonyára rengeteg fogyást segítő tanácsot és rendkívüli eredményeket ígérő tippet, módszert olvasott. Hasznos kiemelni, hogy néhány aranyszabály betartása kulcsfontosságú az egészséges súlyvesztés érdekében.
Az elhízás mára népbetegséggé nőtte ki magát. Magyarországon a felnőtt lakosság mintegy 25%-a kövér, így Európában az egyik leginkább elhízott társadalom vagyunk. E problémára érdemes már gyermekkorban odafigyelni!
Aki eddig édesszájú volt 30-40 évig, attól nehéz elvárni, hogy ezentúl – a reformétrend irányzatokat követve – aszkéta módon mondjon le minden megszokott finomságról. Ez ellentmondana az emberi természetnek.
Egyre több orvos állítja, hogy manapság szinte mindenkinek van valamilyen jellegű emésztési panasza. Az eleinte csaknem tünetmentes állapotból (pl. latens tejcukor, tejfehérje vagy gluténérzékenységből), mely klinikai tünetek nélkül, rejtett formában zajlik, s az évtizedek során alattomosan kikezdi a bélnyálkahártyát, eleinte enyhe, később súlyosabb elváltozások is kialakulhatnak.
Az Institute of Food Allergy Research kutatói úgy vélik, az interleukin-12 a felelős az ételallergiák megjelenéséért. Ez a molekula fontos szerepet játszik az immunrendszer helyes működésében, ám ételallergiások esetében nem termelődik. Felmerült, hogy külső bevitele terápiás lehetőséget nyújthat az ételallergiák enyhítése, gyógyítása terén.
Manapság egymásnak igencsak ellentmondó információözön zúdul ránk a zsírokkal, olajokkal kapcsolatban. Sokan az elhízásért – tévesen – a zsírokat okolják, és messze elkerülik őket, pedig fogyasztásuk a legújabb kutatások szerint, nélkülözhetetlen az egészséghez. Nem mindegy azonban, milyen zsiradékot választunk, és hogyan használjuk!
A táplálékallergia aluldiagnosztizált betegség. Nemzetközi felmérések szerint az európai lakosság 6-8%-a valamilyen táplálékra igazoltan allergiás – a leggyakoribb táplálék-allergének a tej, tojás és a liszt. Valójában, ennél jóval nagyobb azok száma, akiknek rendszeresen gyomor-bélrendszeri panaszai vannak bizonyos ételek fogyasztása után, de nem fordulnak orvoshoz, hanem egyedül küzdenek a panaszokkal.
A fogyás titka egyszerű: pont az ellenkezőjét kell tennünk annak, amit a hivatalos dietetikai ajánlások tartalmaznak. A kalóriaszámlálgatás már a múlté, ezt már túlhaladta a tudomány. Testünk ennél jóval komplexebben működik, a valóságban tehát nem ez számít.
Az ünnepi időszakban talán több időnk van, hogy a menüt változatosabbá, egészségesebbé varázsoljuk, s ehhez új ízeket, összetevőket, recepteket is kipróbáljunk. Semmiképp ne hagyjuk ki az egyre nagyobb választékban kapható ízletes, speciális olajokat, melyekkel igen sokféle ételt különlegessé varázsolhatunk.
Szervezetünkben folyamatosan keletkeznek szabad gyökök, melyek sejtkárosító, sejtpusztító hatásukkal gátolják számos létfontosságú életfunkciónk egészséges működését. Károsító hatásukat azonban ellensúlyozhatjuk ún. antioxidánsok bevitelével, melyekben egyes ételeink különösen gazdagok. Lássuk, melyek ezek!
Hallott-e már róla, hogy az élelmiszerek telis-tele vannak gyógyító hatású anyagokkal? Ráadásul ezek az alkotók kombináltan az élő, friss élelmiszerben sokkal hatékonyabbak, mint feldolgozva. Érdemes ezért minél több természetes állapotában meghagyott élelmiszert fogyasztani. Az alábbi cikk áttekinti, melyek is ezek a „bioaktív” anyagok.
Beköszöntött az ősz, a tökfélék betakarításának ideje: kezdődik a sokak körében népszerű tökmag feldolgozása. Íme, néhány ötlet, hogyan hasznosíthatjuk e finom termékeket a konyhában, napi étkezéseink során!
A „szivárgó bél szindróma” egy emésztőrendszeri betegség, melyben a baktériumok és a méreganyagok átjutnak a bélfalon komoly egészségügyi problémákat okozva. Megelőzésére, kezelésére – általánosan elfogadott terápia hiányában – a belek egészségi állapotának javítása tűnik a leghatékonyabb megoldásnak: a bélflórában a barátságos baktériumok számának növelésével, probiotikumok fogyasztásával és célzott diétával, rostokban gazdag, szénhidrátokban szegény, egészséges étrenddel.
Már a Biblia is az egészség egyik hiteles forrásaként említi a szőlőt gyümölcs, édes must és bor formájában is. Tokajban sok ezer éves szőlőlevél lenyomatot találtak, ami azt bizonyítja, hogy a szőlő – nevezetesen annak hárslevelű fajtája – Magyarországon őshonos növény.
Még a nyaralás előtti utolsó pillanatokban sokan szeretnének megszabadulni fölös kilóiktól, hogy beleférjenek tavalyi fürdőruhájukba, ezért különféle gyorsdiétákhoz folyamodnak. Ám a szigorú koplalásnak gyakran több a kára, mint a haszna!
A vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek bevitele nem csupán az élsportban és a szabadidő-sportban, hanem az átlag, nem sportoló lakosság számára is nélkülözhetetlen. Számos tudományos vizsgálat bizonyította, hogy a fizikai aktivitás intenzitásának, időtartamának függvényében nő a mikrotápanyag igény és a hiány kialakulásának kockázata is, főként, ha az intenzív tréning fogyókúrás programmal is társul.
A túlsúly egészségügyi kockázatainak megítéléséhez nyugodtan sutba dobhatjuk a BMI-t, mint mérőszámot! Ennél sokkal pontosabb mutató a testzsírszázalék, hamarosan az is kiderül, hogy miért.
Dohányzik? Gyógyszert szed? Érintkezik háztartási tisztítószerekkel, vegyszerekkel, kipufogógázzal? Szokott ízfokozott, adalékokkal dúsított készételeket enni? Ha igen, akkor szervezete zsírszövetei méreganyag-raktárként is funkcionálnak. Fogyókúra esetén a felszabaduló mérgek a vérkeringésbe kerülnének, ezért fordítsuk meg a sorrendet, kezdjük a méregtelenítéssel!
Súlyosabb krónikus betegség esetén, a kórházból hazamenet a beteg kérdezi: tessék mondani, mit egyek? Kevés kivételtől eltekintve, erre a kérdésre vagy nincs válasz, vagy „egyen úgy, mint eddig”, vagy „hát, diétázzon” jellegű választ kap a páciens. Ezek egyike sem segíti a beteget, ráadásul teljesen tudománytalanok, szakmailag megalapozatlanok.
Sok helyen halljuk és olvassuk, de talán nem árt átismételni, miért is kerüljük jó nagy ívben a cukor és a fruktóz fogyasztását.
A 0-3 évesek táplálását vizsgáló legfrissebb hazai kutatásból az derült ki, hogy az egyéves gyerekek fele vas- és D-vitamin-hiányos, ami komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. A kicsik közel felének magas a koleszterinszintje, túl sok sót fogyasztanak, e korcsoport 10%-át az elhízás is fenyegeti.

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!