Keresés
Close this search box.

Gyógyító természet

Vajon kinek jutott eszébe 2000 évvel ezelőtt a kínai orvoslásban, hogy a szarvas növekvő agancsát bevonó finom hámréteget gyógyításra használja? S miért épp a távoli Új-Zéland zöld sztyeppéin tenyésztett szarvasok „közreműködésével” folytatják ma e furcsa hagyományt?
Az idők kezdetétől az ember mezítláb közlekedett nappal és mezítláb aludt éjjel. A különböző civilizációk mindig nagyra becsülték fizikai kapcsolatukat az Anyafölddel. Az onnan érkező gyenge elektromos jelek hatásosan szabályozták őseink testének mechanizmusait. Miért „földeljük le” magunkat manapság?
A természet ajándékait, a gyógynövényeket már az ókori görögök is sikerrel alkalmazták, például hormonális problémák kezelésére, ezek egyike volt a barátcserje.
Kevesen tudják, hogy Nagy Sándor hadjáratát a Perzsa Birodalom ellen a homoktövis levél mentette meg. Tekintsük át röviden, mire használják manapság e becses növényt.
A Dél-Amerikából származó Chia mag – azaz azték zsályamag – annak köszönheti egyedülállóságát, hogy szokatlanul magas koncentrációban tartalmaz Omega-3 zsírsavakat, antioxidánsokat, ezek mellett növényi fehérjével, élelmi rosttal, kalciummal, káliummal és vassal látja el szervezetünket.
Ma már bizonyossággal állíthatjuk, hogy az egészség és betegség nem kizárólag természettudományos fogalmak, hanem sok tekintetben lélektaniak is. Az egészség élmény, melynek ősforrása és lelőhelye a természet, az erdők és mezők világfelejtő, társadalomgyógyító környezete, a Nagy Zöld élménye.
Az emberi ízlésvilág az édes ízeket mindig is előnyben részesítette. Az utóbbi időben több olyan, növényekben jelen lévő édes ízű és toxikológiai szempontból ártalmatlan, sőt hasznos vegyületet sikerült izolálni, melyek édesítőereje többszörösen meghaladja a szacharózét, azaz a hagyományos cukorét.
Aki a városban él, annak is lehet zöldséges kertje, üvegház híján, csíráztatással télen is miniatűr kertet varázsolhatunk a konyhaablakba. Így kis helyen, kevés munkával is kielégíthetjük friss zöldségek iránti igényünket, ráadásul a csírák már kis mennyiségben fogyasztva is remek hatással vannak szervezetünkre.
Táplálkozás-élettani, illetve orvos-biológiai előnyét elsősorban rosttartalma, nagy telítő értékű ballasztanyag-tartalma, valamint összetett szénhidrátként, inulin-összetétele testesíti meg.
A cukorbetegség megállítható, sőt visszafordítható. Nem a gének, nem a végzet, hanem egyszerűen csak a nyugati étrend az, ami cukorbeteggé teszi az embereket.
Itt az ősz, a gyümölcsfák telepítésének ideje, de minek nekünk saját gyümölcsös? Hogyan illeszthetők be a fák már meglévő kiskertünkbe, díszkertünkbe az ökológiai egyensúly fenntartásával? Van-e a fáknak immunrendszere? Mi a különbség a gyümölcsészet és a gyümölcstermesztés között? Ezekre a kérdésekre keresünk választ cikkünkben.
Hippokratész a bort nyugtató, altató, lázcsillapító, erősítő gyógyszerként alkalmazta, sőt előírta emésztőrendszeri zavarokra, valamint szív- és érrendszeri betegségek gyógyítására is. Mára talán feledésbe merült a régi tudás?
A Feng Shui szószerinti jelentése: szél és víz. A mai ember gondolatvilágát tekintve, ez annyit jelent: környezet, és annak érzékelése. A kínai kultúra kialakulásának idején, az Ég és a Föld erőit sorsalakító tényezőnek tekintették, a Feng Shui gyakorlatát pedig művészetnek és tudománynak egyaránt. Milyen szerepe lehet mindennek modern korunkban, a 21. században?
A nyár első napjaiban mindenki sietve igyekszik formába hozni a külsejét, így a bőrét is. A nők gyakran előnyben részesítik a díszes tégelyeket, az illatos, finom kozmetikumokat, ám nem mind arany, ami fénylik! Nem mindegy, mit használunk, mit kenünk magunkra, hiszen a bőrápolás nem csak kozmetikai vagy esztétikai kérdés – hanem betegségek megelőzését is szolgálja.
Íme, itt a nyár, az erdők-mezők, rétek és kertek virágpompával csábítanak. E növények közül sok nemcsak szép, de nagyon hasznos is, tehát nemcsak vázánkat díszíthetik, hanem gyógyírként is szolgálhatnak. Épp most virágzik a bodza és a zsálya, majd a nyári virágözönt a cickafark, az orbáncfű, körömvirág és a kasvirág is gazdagítja. Lássuk – a teljesség igénye nélkül –, mit miért érdemes gyűjtenünk, ha pár órára sikerül „kiszabadulnunk” a természetbe.
Környezeti ártalmak a munkahelyen és lakóhelyünkön is érhetnek bennünket. A levegő szennyezettsége elől kevéssé tudunk elmenekülni. A legkiszolgáltatottabbak azok a gyermekek, akik otthon is dohányfüstnek vannak kitéve. A gyermekkorban beszívott dohányfüst hozzájárulhat az asztma kialakulásához és megnövelheti a felnőttkori tüdő-tumorok rizikóját is.
A télvégi, fénytelen napokon hajlamosabbak vagyunk a depresszióra, gyakrabban vagyunk rosszkedvűek, ingerlékenyek, feszültek. Vegyük sorra, milyen gyógynövényekkel segíthetjük lelki egyensúlyunk megtartását!
A máj számtalan élettani funkciója közé tartozik a táplálék alkotóinak felvétele, a sejtalkotók metabolizálása, energiatárolás, fehérjeszintézis, koleszterin-anyagcsere, epetermelés, a szervezet számára idegen, mérgező anyagok lebontása stb. Mindezek miatt alapvető fontosságú a máj egészséges állapotának megőrzése, melyért gyógynövényekkel is sokat tehetünk.
A mentafélék kevésbé ismert fajtája a bugás macskamenta, melynek latin neve – nepeta pannonica – is elárulja, hogy hazánkban őshonos növényről van szó, melyet a népgyógyászat régóta használ. Furcsa nevét onnan kapta, hogy a levélből kiszabaduló illatanyag rendkívüli mértékben vonzza a macskákat.
Amennyiben életerőnket különféle kövekkel is fokozni szeretnénk, a két legfontosabb ásvány, amihez fordulhatunk: a borostyán és a tűzachát.
Sokat olvashatunk a klimax és a korosodás orvosi megközelítéséről, tekintsünk rá most e kérdésre spirituális szempontból!
A közönséges orbáncfű (hypericum perforatum) valóban csodákra képes gyógynövény: teáját immunerősítésre adják még AIDS-es betegeknek is, valamint nyugtatónak és idegrendszer erősítőnek a depresszióban szenvedőknek.
Testünk 70 billió sejtjéből egy sem képes oxigén nélkül fennmaradni. Agysejtjeink már 4 perc múlva elhalnak, ha megszűnik a folyamatos oxigénellátás. A szervezet öregedési folyamata, egyes betegségek, illetve a stresszes állapot egyaránt rontják az oxigénfelvétel hatékonyságát, ami súlyos egészségkárosodáshoz vezethet. Hogyan kerülhetjük el mindezt?
A Tokaji-hegység szőlő- és bortermelésének tanulmányozásával és egyidejűleg ásványi nyersanyagainak kutatásával kapcsolatosan derült fény arra, hogy a hegység mintegy 11-13 millió éves kőzetei adják a "Vinum Tokajense passum” zamatát, illatát, különlegességét. Hiába viszik el azonban, a tokaji szőlőfajtákat az alföldre, savanyú, jellegtelen termést és bort adnak. Miben áll vajon a Tokaji-hegység vidékének titka?
Korábban az emberek általában szépségükért és érdekességükért gyűjtötték, vásárolták az ásványokat, napjainkban azonban örvendetesen erősödik a bizalom a kövekben rejlő terápiás lehetőségek iránt. Egyre több kőbarát vagy elkeseredett, utolsó lehetőségbe kapaszkodó beteg tér be hozzánk, a Csigaházba, segítséget remélve és sokszor találva.
Az inulin immunstimuláló növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el. A króm ugyanakkor a szervezet sejtjeinek inzulin iránti érzékenységét növeli. Krómhiányos állapotban csökken az inzulin működése, a vércukorszint növekedhet, vagy túlzott mértékben ingadozhat, ami egyben étvágynövelő hatású is lehet.
Az előző lapszámban már érintettük a holdfázisokat, kiemelve a fogyó Hold, s a böjt, méregtelenítés, fogyókúra összefüggéseit. Napjainkban kezd elterjedni az a „tudományos” nézet, mely bizonyítani igyekszik, hogy a Holdnak és különböző fázisainak nincs mérhető, kimutatható élettani hatása az emberre. Ez vélhetően annak a világszemléletnek a „terméke”, mely az Életet, a Létezést egy 15 milliárd évvel ezelőtt bekövetkezett robbanás véletlen melléktermékeként definiálja.
Népgyógyászati megfigyelések során számos gyógynövény immunrendszert támogató tulajdonságát ismerték már fel. A reprodukálható hatás eléréséhez meg kell találni azokat az aktív komponenseket, hatóanyagokat, amelyek a gyógyító tulajdonságot okozzák. Ezen immunrendszert védő gyógynövények közül egy kísérletekkel jól alátámasztott, igazolt immun-stimuláló hatású gyógynövényt, a Shiitake gombát mutatjuk be.
A Manuka az őslakos maorik nyelvén az új-zélandi teafa neve. Ez az örökzöld fa Új-Zélandon és dél-kelet Ausztráliában őshonos. Majd minden részét természetes gyógyszerként használják: a kakariki papagájok a leveleivel és kérgével tisztítják meg tollazatukat a parazitáktól. Leveléből kellemes tea készíthető: Cook kapitány matrózait is ezzel gyógyították.

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!